Translate

Brži Wi-Fi na SBB Ubee ruteru


Popularni WI-Fi ruter, koga korisnicima pozajmljuje na korišćenje poznati kabl operator, dolazi sa fabričkim podešavanjem za bežičnu vezu koje se sa par klika može ubrzati.
Sa novim ugovorom sa popularnim operatorom, u zavisnosti od cene paketa, stiže modem-ruter Ubee EVW32C. Modem uspostavlja vezu sa serverom provajdera, a  ruter će internet podeliti na četiri žičana porta i bežičnim klijentima preko dve Wi-Fi pristupne tačke. Osim što još obavlja posao getveja za povezani žičani telefon, Ubee EVW32C ima nekoliko simpatičnih opcija poput USB konektora za deljenje sadržaja sa fleš memorije. Deljenje interneta bežično konektovanim klijentima ovaj ruter obavlja preko dve pristupne tačke (jedna radi na frekvencijama u 2.4GHz opsegu, a druga na 5GHz).
Preklapanje kanala u 2.4GHz opsegu
U urbanim sredinama veliki broj rutera u okruženju preopterećuju frekventni opseg na 2.4GHz, pa je sve teže naći Wi-Fi kanal na kome će komšijski uređaji najmanje uticati na komunikaciju. Mogućnost rada Ubee EVW32C u opsegu na 5GHz je značajno poboljšanje koje donosi konekciju na koju će ruteri u okolini manje uticati. Ovaj ruter podržava i Wi-Fi 5 (802.11ac) koji u opsegu na 5GHz donosi veće brzine u komunikaciji sa klijent adapterima (telefonima, laptopovima i klijent karticama za računare) koji podržavaju taj standard.
Pored svih tih očekivanih poboljšanja, dešava se da korisnik koji je dobio Ubee ruter na korišćenje, ne može da koristi punu brzinu bežičnog prenosa na uređajima koji podržavaju Wi-Fi 5 standard. U čemu je problem?
Ovaj ruter dolazi sa fabričkim podešavanjima za bežičnu konekciju koja se može okarakterisati kao “tolerantna”. Predpostavka autora ovog teksta (bez zvanične potvrde SBB-a) je da se očekuje da će se kroz nekoliko godina broj Wi-Fi 5 rutera u okruženju povećati, što će opet dovesti do zagušenja frekvencija. Takođe je moguće da operator želi da omogući da se i korisnici sa adapterima koji ne podržavaju Wi-Fi 5 (a rade na frekvenciji od 5GHz) mogu jednostavno povezati. Bez obzira da li su parametri naručeni od strane operatora, ili ih proizvođač rutera postavlja na “bezbedne”, fabričko podešavanje komunikacije izgleda ovako:     

Da bi korisnik došao do ove stranice za podešavanje bežičnih opcija rutera, potrebno je da u web brouzeru unese adresu 192.168.0.1 a u strani koja se nakon toga pojavi ostavi prazna polja za unos korisničkog imena i šifre, i pritisne “Log in”. U prozoru koji se nakon toga prikaže treba odabrati stavku “Gateway” i opciju “WLAN”. Moguće je da je korisnik već otvarao ovu stranicu u slučaju da je podešavao identifikaciju svoje bežične mreže ili ako je menjao šifru za pristup svom ruteru, pa se gore opisani metod prijavljivanja može razlikovati.

U delu stranice “Wireless 5G Basic” se nalaze podešavanja za pristupnu tačku na 5GHz.

Brza podešavanja ukratko u dve rečenice

Za postizanje brže konekcije je potrebno podrazumevana podešavanja za širinu kanala (Bandwidth) sa 20MHz promeniti u 80MHz. Pri tome je preporučljivo izbeći opciju automatskog odabira kanala i odabrati jedan od 36, 44, 52 ili 60.

Detaljno korak po korak

Za potrebe detaljnijeg opisa podešavanja brzine moguće je testirati sve ponuđene opcije i dodatno podesiti adapter na PC računaru.

U testiranju u ovom tekstu se koristi laptop računar sa Intel Dual Band Wireless-AC 3168 karticom, pa se prikazani primeri mogu razlikovati kod drugih adaptera.

Intel Dual Band Wireless-AC 3168 je adapter 1T1R (1x1) tipa (po jedan tok za prijem i slanje) pa je maksimalna (teoretska) brzina konekcije koju može uspostaviti sa Wi-Fi 5 (802.11ac) uređajima 433Mb/s.

U Wi-Fi komunikaciji više razloga utiče na činjenicu da se realna brzina znatno razlikuje od teoretske maksimalne brzine koju adapter uspostavlja sa ruterom.

U Windows 10 operativnom sistemu brzina uspostavljene konekcije se može videti u podešavanjima (Windows Settings/Network&Internet/Change adapter options) gde su prikazani mrežni adapter (žičani i bežični). Desnim klikom na bežični interfejs i odabirom opcije “Status” moguće je videti brzinu sa kojom se adapter povezao na ruter.

U primerima koji slede, menjaćemo parametre na ruteru, proveravati brzinu uspostavljene konekcije na laptopu i proveravati realnu brzinu sa Speedtest-om.
 
Kod fabrički podešenih parametara na Ubee EVW32C širina kanala iznosi 20MHz, pa će adapter uspostaviti vezu sa ruterom na 72.2Mb/s, pri čemu realna brzina neće prelaziti 60Mb/s.  

U slučaju odabira širine kanala od 40MHz na ruteru, adapter će uspostaviti vezu na 150Mb/s, a realna brzina će se kretati oko 71Mb/s.

Odabirom širine kanala na ruteru od 80MHz brzina uspostavljene konekcije će ostati 150Mb/s ali će realna porasti na 111Mb/s.

U ovoj fazi testa rezultati su zadovoljavajući u odnosu na osnovna podešavanja, ali laptop računar sa Intel Dual Band Wireless-AC 3168 odbija da se na ruter poveže brzinom od 433Mb/s. Ukoliko u ovom trenutku celu postavku proverimo sa mobilnim telefonom novije generacije, videćemo da je on uspostavio konekciju na 433Mb/s, što znači da su potrebna podešavanja laptop adaptera. Do podešavanja drajvera za ovaj adapter se dolazi preko Device Manager-a (desnim klikom na “This PC” ikonu na destopu i odabirom opcije “Properties”) pa odabirom “Network adapters”, pa dvoklikom na Intel Dual Band Wireless-AC 3168.

U kartici “Advanced” u drugoj opciji “802.11n/ac Wireless Mode” podrazumevana opcija je “802.11n” koju treba promeniti u “802.11ac”. Nakon ovog “zahvata” adapter će sa ruterom uspostaviti konekciju na 433Mb/s, a realna će preći 130Mb/s. Treba napomenuti da ovako podešena laptop neće moći da se konektuje na Wi-Fi 4 rutere, pa treba odmeriti razloge za i protiv ove opcije.

Dalje je moguće opciju “802.11 mode” sa “A/N/AC-mix” promeniti na “AC-only”, pri čemu treba obratiti pažnju na kompatibilnost klijenata (telefona, laptopova i klijent kartica za računare). Uređaji čiji bežični interfejs radi na frekvencijama u opsegu na 5Ghz, a ne podržavaju Wi-FI 5 (802.11ac) standard, neće raditi sa ruterom koji je u “AC-only” modu.

Odbijanje rutera da prihvati opciju širine kanala 40MHz na 2.4GHz

(Ne)mogućnost korišćenja širine kanala od 40MHz na pristupnoj tački na 2.4GHz

Nakon postignutog poboljšanja brzine u opsegu na 5GHz postavlja se pitanje da li se takva mogućnost može iskoristiti na pristupnoj tački u 2.4GHz opsegu. Iako Ubee EVW32C ima mogućnost odabira širine kanala od 40MHz u opsegu na 2.4GHz, ova opcija neće raditi. Zbog preporuke Wi-Fi alijanse (grupe koja standardizuje i promoviše ovaj bežični interfejs) o tolerantnijem korišćenju prezauzetih frekvencija u 2.4GHz opsegu, u većini rutera se ne može ručno podesiti širina kanala na 40MHz. Neki modeli rutera i ekstendera (poput TP-Link Archer C20 ili Gembird WNP-RP300-02) će prihvatiti postavljanje širine kanala od 40MHz u opsegu na 2.4GHz, za razliku od Ubee EVW32C gde to nije moguće.
 
Pročitajte još:

Broj komentara: 8:

  1. Pozdrav, ne mogu da nađem u specifikacijama rutera dobitak predajnih i prijemnih antena, piše samo da za 2.4 GHz ima 2 predajne i prijemne a za 5 GHz 3 za predaju i za prijem, postoji li način da se vidi dakle koliki je njihov dobitak?

    OdgovoriIzbriši
  2. Nisam otvarao Ubee EVW32C, ali pretpostavljam da je kao kod Technicolor TC7200.20 gde su ugrađene 3 PCB antene po 2dBi.

    OdgovoriIzbriši
  3. Mene zanima upotreba USB porta. Zašto se možete koristiti i kako se konfigurira?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. U USB interfejsu na ruterima pročitajte ovde https://wifi-soho.blogspot.com/2017/02/usb-na-wi-fi-ruterima.html a funkcije USB-a na Ubee EVW32C se podešavaju u webinterfejsu rutera (obično na adresi 192.168.0.1) u meniju Gateway/File Sharing.

      Izbriši
  4. Zanima me prosledjivanje portova na ovom ruteru kako uraditi zbog ip kamere?

    OdgovoriIzbriši
  5. Primer da je lokalna adresa ip kamere 192.168.0.150 a port 7000 (da joj se pristupa na 192.168.0.150:7000) . U meniju "Gateway" nalazi se podmeni "Advanced" u kome je podmeni "Port Forwarding". Odabirom opcije "Create IPv4" otvara se stranica "Advanced Port Forwarding". U polju "Local IP" treba uneti lokalnu adresu ip kamere (u ovom premeru 192.168.0.150). U "Local Start Port" i "Local End Port" i "External Start Port" treba upisati port ip kamere (u ovom primeru 7000). Protokol treba odabrati "BOTH", a u opciji "Description" upisati naziv prosleđivanja (recimo Kamera). Opciju "Enabled" treba postaviti na On i pritisnuti dugme "Apply". Nakon toga kameri je sa spoljne strane moguće pristupiti unosom javne adrese rutera i porta 7000 (na primer 171.172.173.174:7000).

    OdgovoriIzbriši
  6. Pozdrav,
    Imam veliki problem sa Wifi signalom na Mac-u koji je na ~6m od ovog rutera(EON 150 Mbps). Video pozivi po pravilu zamrzavaju(zanemariva potrosnja ostalih uredjaja). Speed test 40/15. Mi smo u zagradi
    Ima li smisla dodavati ekstender signala ili dodatni ruter za tu udaljenost? Imate li neki predlog kako bar malo popraviti signal?

    OdgovoriIzbriši
  7. Nemam iskustva sa Mekintošima, ali na 6 metara bi moralo da radi, jedino ukoliko nije neki kvar sa ugrađenima antenama (kablićima) u laptopu. Ukoliko na toj razdaljini lepo radi internet na mobilnom telefonu – onda je definitvo do laptopa. Od ekstendera, meni se čini da je ovaj OK https://wifi-soho.blogspot.com/2017/11/tenda-a9-ekstender-bezicnog-wi-fi.html

    OdgovoriIzbriši