Translate

Tenda A9 - ekstender bežičnog Wi-Fi signala

Ekstenderi bežičnog Wi-Fi signala mogu biti jako korisni u situacijama kada pokrivenost nije zadovoljavajuća. Proizvođači već duže vreme nude rutere (ili access point-e) sa “repeat” opcijom koji reemituju signal primarnog uređaja. Entender je praktičniji uređaj koji je jednostavan za upotrebu a u ovom testu isprobaćemo jedan od jeftinijih modela - Tenda A9.
Na pokrivenost, osim jačine signala, najčešće utiče broj prepreka (zidovi, međuspratne ploče…). Jednostavni ekstenderi se od rutera sa “repeat” opcijom (koji reemituju signal primarnog uređaja) razlikuju po konstrukciji.
Dok je za dodatni ruter potreban prostor i strujni adapter (ispravljač), ekstender se direktno povezuje na utičnicu i zauzima manje mesta, pa po konstrukciji podseća na zidne punjače AA baterija. Konstrukcija Tende A9, koju je za potrebe testa ustupio Gamebox iz Niša, je krajnje jednostavna i na uređaju dimenzija 111x56x47.7mm pažnju privlače samo dve antene i jedna svetleća dioda. Dve antenice na bokovima, jačina po 3dBi, se rasklapaju i postavljaju u uspravni položaj u zavisnosti od pozicije ekstendera (utičnica na zidu ili produžnom kablu).
Diodica svetli u različitim bojama i različitim intenzitetom čime javlja status uređaja a ujedno je i dugme za brzo uspostavljanje veze (WPS). Na donjoj stranici nalazi se još samo mali otvor za reset - vraćanje na fabrička podešavanja. Ovaj ekstender reemituje bežični signal frekvencije 2.412-2.484GHz, 802.11b/g/n standarda do teoretske brzine od 300Mb/s. Nakon što se Tenda A9 uključi u struju, podešavanje reemitovanja se može uraditi na tri načina. Najjjednostavnije je pritisnuti WPS dugme na ruteru i diodu-dugme na Tendi A9 nakon čega će se uređaji automatski podesiti i započeti reemitovanje. Ukoliko na ruteru ne postoji WPS dugme ili je onemogućeno u podešavanjima, moguće je na računaru sa Wi-Fi interfejsom skenirati dostupne signale i konektovati se na SID Tenda_****** (pri čemu su šest * cifre promenljive). U brouzeru treba otkucati adresu 192.168.0.254 (ili re.tenda.cn) nakon čega se prikazuju dostupne identifikacije (SID) signala koje možemo reemitovati.

Odabirom identifikacije glavnog rutera i pritiskom na opciju “Next” prikazaće se drugi prozor u kome treba uneti šifru za pristup. Ispod šifre je opcija “Set up the extender’s WiFi name and password to the same as those of the Base Station”.
Ukoliko čekiramo opciju, ekstender će reemitovati signal sa istom identifikacijom (SID-om) i šifrom kao i na ruteru. Ukoliko odčekiramo opciju, otvoriće se polja za unos zasebne identifikacije i šifre ekstendera. Ova opcija se kod rutera naziva ”universal repeater” pa je možemo tretirati kao treći način na koji možemo podesiti Tendu A9. Ukoliko smo odabrali mod reemitovanja sa istom identifikacijom i šifrom kao kod rutera, a naknadno smo se predomislili i želimo da odaberemo ”universal repeater” opciju, nećemo moći da pristupimo WEB interfejsu. Nećemo morati fizički da resetujemo uređaj iglicom u otvoru na donjoj strani, već će biti dovoljno da isljučimo primarni ruter nakon čega ćemo ostati ukonektovani na extender i u brouzeru otkucati “re.tenda.cn”. Proizvođač kao mogućnost predlaže da se nakon podešavanja, kada se uspostavi reemitovanje, uređaj može premeštati po objektu (iz utičnice u utičnicu) u potrazi za što efikasnijim položajem koji će omogućiti najveću pokrivenost. U potrazi za što boljom pokrivenošću pomoćiće dioda koja svetli crvenom bojom konstantno dok se uređaj startuje, a isprekidano kada ne može da uspostavi vezu sa ruterom. Kada dioda konstantno svetli narandžastom bojom uređaj reemituje, ali dolazni signal nije jak, a isprekidano signalizira da je veoma slab. Zelenom bojom uređaj signalizira da je reemitovanje u toku i da je signal jak. Očekivano je da proizvođač preporučuje razdaljinu do koje A9 signalizira zelenom bojom.
Na testu je brzo uspostavljanje veze (WPS) između ekstendera i rutera ostvareno ali su uređaji sami promenili šifru čime je onemogućen pristup konektovanim klijentima. Ukoliko nemate nameru da nakon toga svaki klijent ponovo konektujete WPS metodom, koristićete druga dva načina u podešavanju ekstendera koji funkcionišu bez problema.
Crveni prikaz jačine rutera a svetlo-plavi ekstendera
Test je dao pozitivne rezultate pa je uređaj na udaljenosti od 7m od rutera, sa preprekama od dva solidna i jednog pregradnog zida bio na granici između zelene i narandžaste zone (blinkao je sporo menjajući te dve boje).
Test brzine neposredno pored rutera i ekstendera nije pokazao veliku razliku.
Tenda A9 je koristan uređaj koji će uspešno proširiti pokrivenost Wi-Fi signala u kućnom ili poslovnom okruženju. Uređaj je za potrebe testa ustupio Gamebox iz Niša.

3 komentara:

 1. Zdravo, nadam se da mogu da dobijem pomoć. Neće da mi otvori sajt tende, i samim tim ne mogu da aktiviram ruter. Šta da radim?

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Verovatno mislite da ne možete pristupiti stranici za podešavanje re.tenda.cn. Pokušajte na adresi 192.168.0.254 (ako ste se prethodno konektovali na Tendu A9) - pogledajte detaljnije u tekstu - opisano je.

   Izbriši
 2. ja sam povezan na jedan internet i sad sam kupio nov internet moze pomoc kako da se povezem na taj nov internet

  OdgovoriIzbriši