Translate

Tenda A9 - ekstender bežičnog Wi-Fi signala

Ekstenderi bežičnog Wi-Fi signala mogu biti jako korisni u situacijama kada pokrivenost nije zadovoljavajuća. Proizvođači već duže vreme nude rutere (ili access point-e) sa “repeat” opcijom koji reemituju signal primarnog uređaja. Entender je praktičniji uređaj koji je jednostavan za upotrebu a u ovom testu isprobaćemo jedan od jeftinijih modela - Tenda A9.
Na pokrivenost, osim jačine signala, najčešće utiče broj prepreka (zidovi, međuspratne ploče…). Jednostavni ekstenderi se od rutera sa “repeat” opcijom (koji reemituju signal primarnog uređaja) razlikuju po konstrukciji.
Dok je za dodatni ruter potreban prostor i strujni adapter (ispravljač), ekstender se direktno povezuje na utičnicu i zauzima manje mesta, pa po konstrukciji podseća na zidne punjače AA baterija. Konstrukcija Tende A9, koju je za potrebe testa ustupio Gamebox iz Niša, je krajnje jednostavna i na uređaju dimenzija 111x56x47.7mm pažnju privlače samo dve antene i jedna svetleća dioda. Dve antenice na bokovima, jačina po 3dBi, se rasklapaju i postavljaju u uspravni položaj u zavisnosti od pozicije ekstendera (utičnica na zidu ili produžnom kablu).
Diodica svetli u različitim bojama i različitim intenzitetom čime javlja status uređaja a ujedno je i dugme za brzo uspostavljanje veze (WPS). Na donjoj stranici nalazi se još samo mali otvor za reset - vraćanje na fabrička podešavanja. Ovaj ekstender reemituje bežični signal frekvencije 2.412-2.484GHz, 802.11b/g/n standarda do teoretske brzine od 300Mb/s. Nakon što se Tenda A9 uključi u struju, podešavanje reemitovanja se može uraditi na tri načina. Najjjednostavnije je pritisnuti WPS dugme na ruteru i diodu-dugme na Tendi A9 nakon čega će se uređaji automatski podesiti i započeti reemitovanje. Ukoliko na ruteru ne postoji WPS dugme ili je onemogućeno u podešavanjima, moguće je na računaru sa Wi-Fi interfejsom skenirati dostupne signale i konektovati se na SID Tenda_****** (pri čemu su šest * cifre promenljive). U brouzeru treba otkucati adresu 192.168.0.254 (ili re.tenda.cn) nakon čega se prikazuju dostupne identifikacije (SID) signala koje možemo reemitovati.

Odabirom identifikacije glavnog rutera i pritiskom na opciju “Next” prikazaće se drugi prozor u kome treba uneti šifru za pristup. Ispod šifre je opcija “Set up the extender’s WiFi name and password to the same as those of the Base Station”.
Ukoliko čekiramo opciju, ekstender će reemitovati signal sa istom identifikacijom (SID-om) i šifrom kao i na ruteru. Ukoliko odčekiramo opciju, otvoriće se polja za unos zasebne identifikacije i šifre ekstendera. Ova opcija se kod rutera naziva ”universal repeater” pa je možemo tretirati kao treći način na koji možemo podesiti Tendu A9. Ukoliko smo odabrali mod reemitovanja sa istom identifikacijom i šifrom kao kod rutera, a naknadno smo se predomislili i želimo da odaberemo ”universal repeater” opciju, nećemo moći da pristupimo WEB interfejsu. Nećemo morati fizički da resetujemo uređaj iglicom u otvoru na donjoj strani, već će biti dovoljno da isljučimo primarni ruter nakon čega ćemo ostati ukonektovani na extender i u brouzeru otkucati “re.tenda.cn”. Proizvođač kao mogućnost predlaže da se nakon podešavanja, kada se uspostavi reemitovanje, uređaj može premeštati po objektu (iz utičnice u utičnicu) u potrazi za što efikasnijim položajem koji će omogućiti najveću pokrivenost. U potrazi za što boljom pokrivenošću pomoćiće dioda koja svetli crvenom bojom konstantno dok se uređaj startuje, a isprekidano kada ne može da uspostavi vezu sa ruterom. Kada dioda konstantno svetli narandžastom bojom uređaj reemituje, ali dolazni signal nije jak, a isprekidano signalizira da je veoma slab. Zelenom bojom uređaj signalizira da je reemitovanje u toku i da je signal jak. Očekivano je da proizvođač preporučuje razdaljinu do koje A9 signalizira zelenom bojom.
Na testu je brzo uspostavljanje veze (WPS) između ekstendera i rutera ostvareno ali su uređaji sami promenili šifru čime je onemogućen pristup konektovanim klijentima. Ukoliko nemate nameru da nakon toga svaki klijent ponovo konektujete WPS metodom, koristićete druga dva načina u podešavanju ekstendera koji funkcionišu bez problema.
Crveni prikaz jačine rutera a svetlo-plavi ekstendera
Test je dao pozitivne rezultate pa je uređaj na udaljenosti od 7m od rutera, sa preprekama od dva solidna i jednog pregradnog zida bio na granici između zelene i narandžaste zone (blinkao je sporo menjajući te dve boje).
Test brzine neposredno pored rutera i ekstendera nije pokazao veliku razliku.
Tenda A9 je koristan uređaj koji će uspešno proširiti pokrivenost Wi-Fi signala u kućnom ili poslovnom okruženju. Uređaj je za potrebe testa ustupio Gamebox iz Niša.

Broj komentara: 13:

  1. Zdravo, nadam se da mogu da dobijem pomoć. Neće da mi otvori sajt tende, i samim tim ne mogu da aktiviram ruter. Šta da radim?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Verovatno mislite da ne možete pristupiti stranici za podešavanje re.tenda.cn. Pokušajte na adresi 192.168.0.254 (ako ste se prethodno konektovali na Tendu A9) - pogledajte detaljnije u tekstu - opisano je.

      Izbriši
  2. ja sam povezan na jedan internet i sad sam kupio nov internet moze pomoc kako da se povezem na taj nov internet

    OdgovoriIzbriši
  3. pozdrav,pomocu tende sam uspeo na udaljenosti od 30m da dobijem signal jacine 2-3 Mbs na mestu prijema signala mobilni jedva da hvata signal tenda ga pojacala i salje ,pa me zanima moze li se sada sa vec postojecom tendom povezati jos jedna tenda i da li bi ona pojacala signal ili bi bio isti ili slabiji

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tenda A9 već proširuje mrežu i njen domet možete dalje povećati još jednim extenderom (postavljajući je dalje od A9), ali ne i brzinu. Taj A9 koji ste postavili ima bolji prijem zato što ima veću antenu od mobilnog telefona. Ja bih probao da umesto A9 koristim neki ruter sa extend (repeat) opcijom poput https://wifi-soho.blogspot.com/2018/01/tenda-n301-jedan-od-najjjeftinijih-wi.html zato što on ima veće antene od A9.

      Izbriši
    2. hm nisam znao da tako nesto postoji,ako sam razumeo umesto tende koju sam postavio bilo je bolje da sam uzeo ovaj ruter,mislite da bi on dao jos bolji signal,ili sada mogu da na vec postojeci signal sa tende da uzmem ovaj ruter ,sta bi se onda dogodilo da li bi bio jaci signal.unapred hvala na odgovoru

      Izbriši
  4. Ne mogu da tvrdim i garantujem - ali kažem da bih probao. Mislim da bi signal bio jači zbog većih antena na N301 ruteru. Drugi deo pitanja - ne bi bio jači, ne bih probao tu kombinaciju.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. opet ja dosadjujem hehe,moze li se videti IP adresa tp linka na tendi kada uhvati signal sa rutera,

      Izbriši
  5. probao sam limenkama da mu dodam malo jacinu,daje stabilnost signalu ali pojaca signal nesto minimalno ,dal je bitno na koju antenu stavim limenku

    OdgovoriIzbriši
  6. moze li se videti IP adresa tp linka na tendi kada uhvati signal sa rutera,

    OdgovoriIzbriši
  7. Ima jedna cudna pojava ,na mestu gde je tenda jacina neta ide od 7 do 9 M/bs a repiter salje tu negde oko 2-3,ne znam gde je tu greska i da li ima neka zackoljica koju ne mogu da otkrijem

    OdgovoriIzbriši
  8. Tenda A9 ne može da se uđe kod njih na sajt blokiran je da li postoji drugo rešenje ???

    OdgovoriIzbriši