Translate

Gembird WNP-RP300-02 ekstender malih dimenzija


Ekstenderi su korisni uređaji koji jednostavno povećavaju domet bežične Wi-Fi mreže, a Gembird-ov model ostavlja utisak prvenstveno zbog malih dimenzija.


Domet signala bežične Wi-Fi mreže je, pored brzine, važna karakteristika koja utiče na odabir rutera. U višespratnim kućama ili stanovima većih površina broj prepreka (zidovi ili međuspratna ploča) utiče na jačinu signala, a samim tim i na brzinu veze. Traženje idealnog mesta za postavljanje bežičnog rutera, odakle će signalom pokriti što veću površinu, je jedno od mogućih rešenja. Povećanje dometa zamenom antena ima svoja ograničenja, a potragu za ruterom velike snage može ugroziti visoke cene. U slučajevima kada je korisnik ograničen mestom rutera (zbog kabla dolazne internet konekcije), kao i u slučaju kada uređaj nema spoljne anene koje se mogu zameniti, jednostavno rešenje je korišćenje ekstendera ili ripitera. Moguće je nabaviti dodatni aces point ili ruter koji imaju “repeater” mod koji će prenositi signal glavnog rutera, ali su zasebni uređaji koji se ubadaju u strujnu šuko utičnicu elegantnije rešenje.

Gembird WNP-RP300-02, koga je za potrebe testa ustupio GameBox iz Niša, je ekstender za opseg od 2.4 GHz, spada u nižu cenovnu klasu i dolazi u kockastom pakovanju dimenzija 67 x 67 x 76mm. Iznenađenje malim dimenzijama se tu ne završava, jer se nakon raspakivanja dolazi do uređaja koji je još manji (41 x 41 x 67mm), pa nakon ubadanja u utičnicu viri svega 35mm. Prva “simpatična” karakteristika je spoljni okvir po ivici koji svetli plavim led svetlom. Ukoliko stranicu sa Gembird-ovim logoom posmatramo kao “prednju” raspored dugmića i konektora je sledeći: na gornjoj strani koja viri iz utičnice se nalazi taster koji ima dve funkcije - kada se pritisne u trajanju od jedne sekunde uređaj če započeti uspostavljanje WPS konekcije. Ukoliko se taj taster drži pritisnut šest sekundi, pokrenuće se resetovanje uređaja na fabričke postavke. Na bočnoj desnoj strani se nalazi taster za uključivanje/isključivanje uređaja, a na bočnoj levoj je zalepljena nalepnica sa podacima za konektovanje. Na donjoj stranici je LAN konektor za dovođenje žičane konekcije, s obzirom da ovaj uređaj može da radi i kao pristupna tačka (aces point). Pre analize i testiranja treba napomenuti da se u ovom malenom uređaju nalazi verzija procesora koji je osnova rutera TP-Link Archer C20, što je za početak dobra preporuka.

Jednostavno i brzo podešavanje

Led svetlo na ivicama oko prednje strane treperi sporo ukoliko Gembird WNP-RP300-02 nije povezan na glavni ruter. Svetlo će treperiti ubrzano dok se uspostavlja WPS konekcija, a svetleće konstantno ukoliko radi ripiter ili aces point mod.

Moguće je da će se najbrže povezivanje obaviti pritiskom na WPS dugmad na ovom ripiteru i na glavnom kućnom ruteru, ali se ta metoda iz bezbedonosnih razloga ne koristi na ovom blogu. “Klasična” metoda se može okarakterisati kao brza i jednostavna. Svi podaci za konektovanje su odštampani na nalepnici koja se nalazi na levoj bočnoj strani uređaja.

Nakon uključivanja uređaja u strujnu utičnicu, potrebno je laptopom, telefonom ili računarom sa Wi-Fi adapterom skenirati dostupne Wi-Fi tačke i konektovati se na SSID “Gembird Wifi-repeater”. Podrazumevana šifra za konektovanje (gledajući uputstvo je ista za sve Gembird WNP-RP300-02 modele) je 12348765. Dalje je potrebno u brouzeru posetiti adresu 192.168.10.1 i za korisničko ime i šifru uneti reč admin. Na strani će se pokrenuti čarobnjak (wizard) za podešavanje gde treba odabrati Repeater mod, skenirati etar (Scan router network), odabrati SSID identifikaciju glavnog rutera, uneti šifru za konektovanje na njega (Router password) i odabrati SSID i šifru za Gembird WNP-RP300-02 (Repeater SSID i Repeater password). Nakon što se ekstender sam restartuje, biće dostupna njegova identifikacija koja će proširiti pokrivenost glavnog rutera.

Nakon testa pokrivenosti, u posebnom delu teksta isprobaćemo još neke interesantne mogućnosti.

Pokrivenost

U testu jačine signala Gembird WNP-RP300-02 je pokazao zadovoljavajuće rezultate. U “neobičajnom” testu ekstender je na istom mestu postavljen pored dva modem-rutera koje isporučuju kabl operateri. Na razdaljini od tri metra ekstender je pokazao istu jačinu signala kao Technicolor TC7200.20, ali nešto manju od Ubee EVW32C-0N. Na nešto realnijem (što se tiče upotrebljivosti) testu, ekstender je postavljen na razdaljini od šest metara od glavnog rutera, čiji je signal trebao da proširi, sa preprekom od dva solidna zida. Na tom mestu snaga glavnog rutera je bila dovoljna za brzinu internet protoka oko 40Mb/s. Postavljen je Gembird WNP-RP300-02 čiji je signal na dodatnih pet metara (sa dodatnom preprekom od jednog zida) bio dovoljan za brzinu od 27Mb/s. Jedan sprat niže (ukupno jedna međuspratna ploča i zid dijagonalno od pozicije ekstendera) brzina je opala na 17Mb/s što je još uvek bilo dovoljno za korišćenje interneta.

Gembird WNP-RP300-02, koga je za potrebe testa ustupio GameBox iz Niša, je ostavio pozitivni utisak. Ekstender ne može da prenese bržu konekciju od one koju primi, tako da je potrebno eksperimentisati sa položajem. Treba imati u vidu da je u ovom testu ekstender postavljen nakon dva zida od glavnog rutera. Tako se jačina signala može okarakterisati kao “prosečna” (iako nema spoljne antene), podešavanje se može oceniti kao jednostavno, a niska cena može biti dodatni adut.

Napredne mogućnosti - širina kanala od 40MHz

Prilikom testiranja pokrivenosti moglo se uočiti da je Gembird WNP-RP300-02 podrazumevano podešen na širinu kanala od 40MHz. Zbog preporuke Wi-Fi alijanse (grupe koja standardizuje i promoviše ovaj bežični interfejs) o tolerantnijem korišćenju prezauzetih frekvencija u 2.4GHz opsegu, većina proizvođača ne dozvoljava da se širina kanala ručno podesi na 40MHz. Tako je onemogućeno da korisnik sam proceni efikasnost upotreba veće širine kanala u opsegu na 2.4GHz. Za testiranje ove opcije potrebno je Gembird-u WNP-RP300-02 dovesti žičanu internet konekciju, povezati je u LAN port na donjem delu uređaja i sam uređaj prebaciti u AP (Access point) mod.

Kako pristupiti grafičkom interfejsu Gembird-a WNP-RP300-02 ukoliko se uređaj nalazi u ripit modu? Jedan način je resetovanje na fabrička podešavanja i korišćenje čarobnjaka za podešavanje, pri čemu sada treba odabrati AP mod. Drugi način je promena IP adrese bežičnog adaptera na 192.168.10.10 i ulazak u web interfejs preko bruzera, na adresi ekstendera 192.168.10.1.

U AP modu, u web interfejsu, u Wireless meniju, dostupan je “Expert setting” deo u kome je moguće birati broj i širinu kanala. Upoređenjem dva podešavanja - kanala 9 sa širinom od 20MHz i kanala 13+9 sa širinom od 40MHz pokazalo se da je ova druga kombinacija brža za 16 do 18Mb/s.

Osim kao ekstender, Gembird WNP-RP300-02, koga je za potrebe testa ustupio GameBox iz Niša, je poslužio za još jedan test širine kanala od 40MHz u opsegu 2.4GHz.

Nema komentara:

Objavi komentar