Translate

Wi-Fi prekidač za pametnu kuću - Sonoff Basic

U procesu stvaranja “pametne kuće” prekidači imaju značajnu ulogu. Jedan od najjednostavnijih modela Wi-Fi prekidača pokazaće nam prednosti koncepta, a maštovitim pokrenuti razmišljanja o kreativnoj upotrebi.

Trend opamećivanja uređaja je sve primetniji, pa su “smart” oznake prilikom posete prodavnice (on-line ili one prave) sve uočljivije. Posebna je priča šta proizvođači smatraju pod pameću, pa je na primer, dodavanje internet konekcije i web čitača televizoru dovoljno za lepljenje etikete “Smart TV”.

Pametna kuća može praktično da pokaže prednost u bezbedonosnom i ekonomskom pogledu, kao i manje važnu, ali atraktivnu glasovnu interaktivnu kontrolu.

Briga o bezbedonosti je nekome dovoljan razlog za investiciju u sigurnosne kamere i senzore pokreta objedinjene u sistem koji će snimati i odsutnim vlasnicima javljati promene.

Ekonomski aspekt je važan jer se uključivanjem kotla ili grejalica par sati pre povratka kući može uštedeti. Uključivanje bojlera i veš mašine u vremenu jeftinijeg obračunskog perioda je takođe realan scenario upotrebe.

U ovom tekstu tema nije mogućnost pametnih kuća, već jedan od njenih elemenata - prekidač. Kakave god karakteristike primenili u sistem pametne kuće, prekidač je neophodan kako bi neki uređaj uključio ili isključio. Najpraktičniji za instalaciju, integraciju u sistem, ali i cenovno su Wi-Fi prekidači. Treba ukazati na razliku između prekidača sa “klasičnim” daljinskim upravljačem i onim sa podrškom za Wi-Fi povezivost. Iako su već duže vreme na tržištu prekidači sa “klasičnim” daljinskim upravljačem, u svom osnovnom pakovanju nemaju mogućnost povezivanja na lokalnu mrežu (ili sa Internetom) što onemogućava dodatne opcije.

Na tržištu je dostupno više modela prekidača koji otvaraju ili zataraju strujno kolo, a koji se zbog kontrole aplikacijom bežično povezuju na kućnu Wi-Fi mrežu. Primer je Wi-Fi zidni prekidač koji se postavlja u doznu (ugradno kućište u zidu) umesto “klasičnog” prekidača.

Wi-Fi zidni prekidač kome je potrebna neutralna (nula) žica
Ovakvi zidni prekidači imaju moderan izgled (prednji panel im je od kaljenog stakla), imaju senzor za uključivanje/isključivanje osetljiv na dodir, ali zahtevaju da u dozni postoji neutralna (nula) žica. S obzirom da u ogromnoj većini stanova i kuća neutralna (nula) žica nije izvedena u dozni, ovo rešenje nije primenjivo bez građevinskih intervencija kopanja po zidu. Postoji, doduše i zidni Wi Fi prekidač Sonoff T4EU1C kome nije potrebna neutralna (nula) žica da bi funkcionisao, ali taj model (u trenutku pisanja ovog teksta) nije dostupan na našem tržištu preko distributera, već samo preko malih oglasa i porudžbinom preko stranih Internet prodavnica.

Osnovno, jednostavno rešenje - Sonoff Basic

Sonoff je kineska kompanija koja proizvodi “pametne” prekidače, utičnice, svetla i kamere namenjene za automatizaciju kućnih procesa po principu “uradi sam” gde je pojednostavljena instalacija i korišćenje. Zastupljenost kod distributera kod nas i u inostranstvu, podrška na zvaničnom sajtu, kao i iskustva na YouTube-u mogu poslužiti kao preporuka.

Sonoff Basic izgleda kao veći “kruška” prekidač koji se može povezati na kabl. Na samom Sonoff Basic-u je jasno prikazano na kojoj strani se dovodi struja (Input) sa dve žice - fazom (L) i neutralnom “nulom” (N) i gde se ušrafljuju. Na izlazu (Output) iz uređaja šrafe se žice koje idu ka uređaju koji će se kontrolisati. Nakon toga se dva mala poklopčića zašrafe i tako fiksiraju žice. Po spajanju dolaznog kabla (koji je povezan na ulaz Sonoff Basic-a) na strujnu utičnicu, počeće da usporeno blinka svetleća dioda koja je označena sa bežičnim znakom.

Na dnu prednje strane desno od “RoHS” oznake (levo od svetleće diode), nalazi se taster kojim se “ručno” može otvarati ili zatvarati strujno kolo, odnosno uključivati ili isključivati uređaj koji je povezan na izlaz (Output) Sonoff Basic-a.

Povezivanje prekidača na Wi-Fi mrežu

Sonoff uređaji podržavaju komunikaciju samo u opsegu na 2,4 GHz. Za povezivanje prekidača na Wi-Fi mrežu potrebna je aplikacija eWeLink - Smart Home koju treba preuzeti sa Google Play-a.

Pri prvom startovanju aplikacije treba kreirati nalog sa e-mail adresom na koju će stići verifikacioni kod. Potrebno je na Sonoff Basic uređaju držati taster pritisnut 7 sekundi nakon čega svetleća dioda počinje brže da treperi, i tada treba u aplikaciji eWeLink odabrati opciju dodavanja uređaja (znak “+” na dnu ekrana) i “Quick Pairing”.

Aplikacija će se povezati sa prekidačem i zatražiće SSID i šifru kućnog Wi-Fi rutera na koju treba povezati Sonoff Basic. Prekidač će se bežično povezati na kućnu Wi-Fi mrežu, što će aplikacija pokazati u prozoru “Device added successfully” u kome je moguće promeniti dodeljeno ime i označiti u kojoj se prostoriji nalazi. Dioda na Sonoff Basic-u će neprekidno svetleti, a u eWeLink aplikaciji će se pojaviti ikona prekidača.

U eWeLink aplikaciji se osim uključivanja/isključivanja prekidača može podesiti vreme i dužina aktiviranja ili napraviti scena po principu ako je jedan prekidač uključen, onda isključi drugi. Aplikacijom se mogu kontrolisati povezani uređaji (ili pratiti njihovo stanje) sa bilo koje lokacije van kuće gde postoji Internet konekcija.
Interesantna opcija je komanda govorom koja se može realizovati preko Amazon Alexa aplikacije. 

Nakon istalacije i kreiranja naloga, u Amazon Alexa aplikaciji treba dodati uređaje i instalirati eWeLink Smart Home skill. Nakon toga se Sonoff Basic prekidač može kontrolisati glasom.

Na izlaz Sonoff Basic-a se može povezati ventilator, lampa, sijalica ili bilo koji potrošač snage do deklarisanih 2200W (po navodima proizvođača), što treba prihvatiti sa rezervom i maksimalno opterećenje testirati na sopstvenu odgovornost. Logično je da uređaj koji je povezan treba da ima opciju da počne da radi čim dobije struju (da nema još neki prekidač koji ne “pamti” stanje). Ukoliko se, na primer poveže lampa koja ima samo jedan taster i koja se ne pali čim se poveže na struju, neće moći da se kontroliše Sonoff Basic-om. Ventilator koji se povezuje na izlaz Sonoff Basic-a, takođe treba da ima mogućnost da počne da radi čim se uključi u struju (da prekidač može da ostane u uključenom položaju).

Jedna od primena je i povezivanje sa sijaličnim grlom, kada se Sonoff Basic spakuje u plafonjeru. Tako se može rešiti problem opisan na početku ovog teksta kada u kućištu zidnog prekidača nema izvedene neutralne (nula) žice. Prekidač na zidu u tom slučaju treba da bude uvek uključen kako bi Sonoff Basic u plafonjeri mogao da funkcioniše.

Wi-Fi prekidač (kao jedan od osnovnih elemenata pametne kuće) postoji i u verzijama za kontrolu dva i četiri uređaja (Sonoff Dual i 4CHPRO), sa kontrolom potrošnje (Sonoff POWR), u obliku šuko utičnice (Sonoff S26), sa konektorom za senzore temperature i vlažnosti (Sonoff TH 10 i TH 16) ili u obliku USB adaptera za kontrolu uređaja koji rade na 5V (Sonoff Micro).

Ovakvi prekidači imaju široku upotrebnu vrednost, a čija primena, osim minimalnog poznavanja elektrotehnike, zahteva i kreativnost i maštovitost prilikom odabira scenarija upotrebe.

1 komentar:

  1. Uticnica S26 ne propusta struju. Na izlazu ima fazu ali nema nule. Sve ostalo wifi radi ali ne ukljucuje strujno kolo.

    OdgovoriIzbriši