Translate

Technicolor modem ruteri TC7200.20 i TC7210

Technicolor modeli TC7200.20 i TC7210 su modemi koje operatori kablovskih sistema isporučuju klijentima. Reč je o EuroDOCSIS 3.0 modelima koji osim opcije povezivanja fiksnog telefona, obavljaju funkciju internet rutera sa Wi-Fi pristupnom tačkom.

Testiranje u ovom članku, u skladu sa temama Wi-Fi SOHO stranice, obuhvatiće samo njihove Wi-Fi mogućnosti.

Technicolor TC7200.20

U promo materijalu piše da model podržava Wi-Fi komunikaciju u 2.4GHz i 5GHz opsegu. Opcija korišćenja opsega na 5GHz može da privuče pažnju, uzevši u obzir prezauzetost 2.4GHz frekvencija.
Za pristup WEB interfejsu preko bruzera treba posetiti adresu 192.168.0.1, polje korisničkog imena treba ostaviti prazno, a u polje za unos šifre treba uneti admin. Ova kombinacija username/password je neočekivana s obzirom da u uputstvu stoji kombinacija admin/admin. Wi-Fi interfejs se podešava u meniju “Wireless” gde u podmeniju “Radio” opcija “802.11 Band” donosi prvo iznenađenje. Moguće je odabrati 2.4GHz ili 5GHz opseg, iako u promo materijalu stoji da ruter podržava “simultani” rad. Odabir jednog od opsega je nezahvalna odluka s obzirom da 5GHz donosi manju zagušenost kanala ali i manju zastupljenost na uređajima u odnosu na 2.4GHz. U podmeniju “Primary Network” podešava se identifikacija bežične mreže (SSID) i zaštita komunikacije, koji važe za oba opsega (2.4GHz ili 5GHz). Još jedna opcija koja stoji u promo materijalu nije dostupna u ovoj verziji rutera. Reč je o virtuelnim SSID identifikacijama, što neki proizvođači nazivaju i “Guest Network”, odnosno SSID-ovima za goste koji su fizički odvojeni od kućne mreže. 

Treba napomenuti da prilikom odabira opcija, TC7200 uporno vraća na stranicu za prijavu (login) i iznova traži unos korisničkog imena i šifre, pri čemu skreće pažnju da je jedna konekcija već uspostavljena. Ovaj bag treba ignorisati i biti uporan.
U prvom testu u opsegu na 2.4GHz, sa laptopom koji ima Wi-Fi modul Intel AC 3168, uspostavljena je konekcija sa ruterom na brzini 72.2Mb/s. Razlog uspostavljanja konekcije sa tako malom brzinom je što pomenuti modul podržava komunikaciju jednim bežičnim tokom (1T1R). Maksimalna postignuta brzina komunikacije u neposrednoj blizini iznosila je svega 48Mb/s. Sa preprekom od jednog solidnog zida brzina nije prelazila 41.3Mb/s. Jačina signala je omogućila da i pored prepreke od dva solidna zida, na razdaljini od 6 metara, konekcija funkcioniše brzinom od 23Mb/s.
U testu sa mobilnim telefonom u opsegu na 2.4GHz postignuti su slični rezultati -  46.4Mb/s u neposrednoj blizini, 42.3Mb/s sa preprekom jednog zida i 10Mb/s sa dva solidna zida.
U trećem testu, na laptop je postavljen Gembird WNP-UA-005 USB adapter (sa čipom Realtek RTL8192EU). 2T2R konfiguracija minijaturnog adaptera omogućila je uspostavljenje veze sa ruterom brzinom od 144.4 Mb/s. U neposrednoj blizini postignuta je realna brzina od 78Mb/s, a sa preprekom jednog zida 59Mb/s. Dva zida su predstavljala veliki problem za mali Gembird WNP-UA-005 USB adapter, pa je brzina bila neupotrebljiva (3Mb/s).
Nedostatak spoljnih antena na ruteru utiče na jačinu signala što je uočljivo ukoliko i Wi-Fi klijent ima interne PCB antene (poput Gembird-a WNP-UA-005).
U meniju rutera je onemogućena opcija odabira širine kanala od 40Mhz u opsegu na 2.4GHz, pa je uz korišćenje 2T2R Wi-Fi adaptera jedina opcija za optimizaciju brzine odabir manje opterećenog kanala. U tu svrhu može poslužiti i opcija u ruteru “Scan Wireless APs” koja se nalazi na dnu Wireless/Radio menija i koja će otvoriti dodatni prozor sa prikazom zauzeća kanala.

Dodatni prozor sa prikazom zauzeća kanala.

Prilikom odabira 5GHz opsega na raspolaganju su 16 kanala (ukoliko se koristi širina od 20MHz) ili 8 kanala (ukoliko se koristi širina od 40MHz). Poznato je da je 802.11n standard (nova oznaka je Wi-Fi 4) namenjen za korišćenje u oba opsega pri čemu onaj na 5GHz, zbog manjeg broja uređaja i kanala koji se ne preklapaju, obezbeđuje manje zagušenje. Tako da se ne treba obazirati na mišljenja da “5GHz ne vredi ništa bez AC standarda”. Treba obratiti pažnju na podešavanje širine kanala. U meniju Wireless/Radio opcija “Bandwidth”, koja je inicijalno postavljena na 20Mhz, za maksimalni učinak treba prebaciti na 40Mhz. Naravno, da pre odabira broja kanala treba skenirati zauzeće (na primer sa mobilnog telefona, aplikacijom “Wifi Analyzer”) i u ruteru odabrati slobodan.
Na testu u opsegu na 5GHz, sa laptopom koji ima Wi-Fi modul Intel AC 3168, sa ruterom je uspostavljena konekcija na 150Mb/s. U neposrednoj blizini rutera, postignuta je realna brzina od 118.4Mb/s. Prepreka od jednog solidnog zida nije mnogo smanjila brzinu koja nije prelazila 110Mb/s. Mobilnim telefonom su postignuti slični rezultati - 113Mb/s u neposrednoj blizini i 110Mb/s sa preprekom od jednog zida.
Rezultati brzine u opsegu 5GHz su zadovoljavajući, kao i jačine signala u opsegu 2.4GHz. Glavna mana Wi-Fi karakteristika rutera Technicolor TC7200.20 je nemogućnost koriščenja oba opsega u isto vreme.

Technicolor TC7210

Za razliku od prethodnika, modem TC7210 ima dvostruko veći broj kanala za preuzimanje u mreži kabl operatora (16x4 naspram 8x4) što iako nije predmet ovog teksta, treba spomenuti.  Technicolor TC7210 je “pravi” Wi-Fi 5 (802.11ac) model, pa osim rada na frekvencijama u opsegu na 5GHz podržava i napredniji način prenosa podataka, što bi sa efikasnijom komunikacijom trebalo da se odrazi na brzinu prenosa podataka. U prilog tome ide i konfiguracija Wi-Fi strimova (3x3 na 5GHz i 2x2 na 2.4 GHz)
Web interfejs koji se podrazumevano nalazi na adresi 192.168.0.1 ima istu kombinaciju korisničkog imena i šifre (prazno mesto za username i admin za šifru) i samo jednom skreće pažnju ukoliko već postoji konekcija sa ruterom.

Wi-Fi interfejs ima odvojene identifikacije (SSID-ove) i šifre za opsege na 2.4 i 5 GHz. Podrazumevani nazivi obe identifikacije (SSID-a) su isti i počinju sa „Tech_“ što treba promeniti, za šta su predviđeni podmeniji „Primary Network“.
Iako se može učiniti da prilikom promene SSID-a nestane pristupna tačka, reč je o „lenjoj“ reakciji, pa će se identifikacija pojaviti posle par minuta. Prilikom odabira kanala u opsegu 5GHz ruter će upozoriti da promena može potrajati do 10 minuta.
Na opciji selektovanja kanala u opsegu 2.4 GHz uočen je propust. Po podrazumevanim podešavanjima širina kanala je postavljena na 40MHz iako je ona onemogućena (i ograničena na 20MHz), što ograničava broj kanala koje je moguće odabrati. Potrebno je odabrati širinu od 20MHz što će povećati mogući broj kanala.
U testovima realne brzine na 2.4GHz, sa laptopom koji ima Wi-Fi modul Intel AC 3168, uspostavljena konekcija je varirala od 58.5Mb/s do 72.2Mb/s. Maksimalna postignuta realna brzina komunikacije u neposrednoj blizini iznosila je 54.4Mb/s sa pikovima do 60.48Mb/s. Prepreka od jednog solidnog zida nije mnogo uticala na brzinu (50.24Mb/s), dok prepreka od dva solidna zida, na razdaljini od 6 metara, jeste (25.84Mb/s).
U testu sa Gembird WNP-UA-005 USB adapterom, 2T2R komunikacija omogućila je uspostavljenje veze sa ruterom brzinom od 144.4 Mb/s, pa je u neposrednoj blizini realna iznosila 95Mb/s. Brzina komunikacije sa preprekom od jednog zida je primetno varirala, sa prosekom od 80Mb/s.
Na testu u opsegu na 5GHz, sa laptopom koji ima Wi-Fi modul Intel AC 3168, sa ruterom je uspostavljena konekcija na 433.3Mb/s. U neposrednoj blizini rutera, postignuta je realna brzina od 214.4Mb/s. Sa preprekom od jednog solidnog zida brzina je varirala sa srednjom vrednošću od 192Mb/s. Prepreka od dva zida je smanjila brzinu koja je varirala od 40 do 64Mb/s.
Zaključak je da je, što se Wi-Fi karakteristika tiče, model Technicolor TC7210 primetno brži od prethodnika TC7200.20.
Tokom ovog testa je potvrđena činjenica da odabir kanala u prezauzetom opsegu utiče na brzinu komunikacije. Primetno je da se u urbanim sredinama popunjava i opseg na 5GHz, pa opcija automatskog odabira kanala može dobro funkcionisati. Prilikom manuelnog odabira, ukoliko se odabere zauzet kanal, automatika će ipak odreagovati i sama promeniti.
 

Pročitajte još:
Brži Wi-Fi na SBB Ubee ruteru               
Zabranjene frekvencije i snaga u 2.4GHz opsegu       
Tenda A9 - ekstender bežičnog Wi-Fi signala       
Ubrzavanje Wi-Fi kućne mreže - zamena antene       
Ubrzavanje Wi-Fi kućne mreže   

Broj komentara: 7:

  1. Ima li kakvog rešenja za ovaj uređaj kako aktivirati USB?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Meni je kod TC7210 na brzinu uspelo samo sa FTP-om. Kada se ubaci fleška u ruter, u "USB/Storage Basic" treba odabrati "edit". Treba čekirati "FTP (via internet)" i odabrati "Apply". Od tog trenutka je sadržaj USB diska dostupan preko FTP klijenta (na primer FileZilla) na adresi 192.168.0.10 (odnosno na adresi naznačenoj pored opcije "FTP (via internet)".

      Izbriši
  2. Pozdrav, Iako ruter ima solidan signal stalno mi gubi internet vezu u nekim delovima kuće(gde je signal malo, slabiji ali dovoljno dobar) i uređaji mi se prebacuju na 4g. Da ne znaš možda do čega bi to moglo biti? DHCP?

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala za izuzetno koristan tekst.

    Imam problem s strimovanjem sa PC-a na OLED tv koji ima 5ghz. Filmovi nekad rade savršeno, ali nekad ima dosta seckanja. Mislim na filmove sa većim bit rejtom,m od 50, 60 pa do 120, 130gb. Nekad i te od 130 odgledam normalno.

    Posle ovog teksta podesio sam brzinu na 40hz, a channel na auto. Kako da vidim koji je free chanel, taj deo nisam skontao. U suštini imam samo dva zauzeća, AV risiver i telefon, i dva tv-a kad su upaljeni, jedan spavaća, drugi dnevna, nikad u isto vreme.

    OdgovoriIzbriši
  4. Zna li neko kako otvoriti portove na TC7210? Ubi se pokusavajuci

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mozda ste vec otvorili portove pravilno ali oni ne rade zbog toga sto je vas internet iza NAT ili CGNAT-a, I ta javna ip adresa se deli medju vise korisnika, kako bi ste ovo izbegli verovatno morate da trazite od vaseg provajdera da vam da Staticku ip adresu za koju cete verovatno placati dodatnih 700 dinara mesecno.

      Izbriši
  5. Kako iskljuciti WIFI signal? Da li je to moguce?

    OdgovoriIzbriši