Translate

Gembird WNP-UA-005 Wi-Fi USB adapter

Wi-Fi USB adapter je korisno parče hardvera ukoliko želimo da desktop računar (koji nema 802.11 interfejs) lako povežemo na kućnu (ili poslovnu) bežičnu mrežu. Bolja opcija je kupovina PCI adaptera čija instalacija zahteva otvaranje kućišta dok je povezivanje na USB konektor elegantnije rešenje. Izbor USB Wi-Fi adaptera je samo naizgled jednostavan postupak jer je na raspolaganju veliki broj modela u više oblika i dimenzija.

Tri osnovna koncepta su oblik veće memorijske fleške sa ušrafljenom antenom, malo kućište sa antenama koje se kablom povezuje na USB konektor i minijaturne verzije. Svakako da će USB adapter sa spoljnom antenom bolje primiti ili poslati signal kroz više zidova ali će i minijaturni modeli bez problema funkcionisati unutar prostorije ili na manjim razdaljinama sa preprekom jednog zida. Najmanji USB Wi-Fi adapteri tek malo vire iz USB konektora i podsećaju na prijemnike bežičnih miševa. Nešto veći modeli imaju čipove sa podrškom za dva bežična toka (2T2R) što im omogućava teoretsku brzinu konekcije do 300Mb/s na 2.4GHz opsegu. Jedan od njih je Gembird WNP-UA-005 čije dimenzije (29 x 17.5 x 6.5 mm) mogu predstavljati problem pa se lako može izgubiti ukoliko nije stalno u jednom USB portu već ga nosimo sa sobom.
Na spoljašnoj manjoj bočnoj strani nalazi se dugme za uspostavljanje WPS konekcije. Čip u Gembird WNP-UA-005 adapteru je Realtek-ov RTL8192EU koji podržava 802.11bgn standard, 802.11n MIMO i Wake on Wireless LAN.
U pakovanju stiže sa CD-om za instalaciju drajvera na kome je i uputstvo na engleskom jeziku. Nakon ubacivanja adaptera Windows prikaže prozor "Welcome to the hardware Update Wizard" koji je potrebno otkazati i startovati instalaciju sa CD-a. Nakon instalacije, adapterom upravlja Realtek-ova 11n USB Wireless LAN Utility aplikacija što je moguće prepustiti samom Windows-u. U donjem desnom uglu radnog okruženja pojaviće se ikonica koja vodi do aplikacije u kojoj je povezivanje nešto drugačije od uobičajnog Windows načina.
Potrebno je kliknuti na meni "Available Network", pritisnuti na ime bežičnog rutera na koji se povezujemo, odabrati opciju "Add to Profile" nakon čega se pojavi prozor u kome se unosi šifra za konektovanje.
Rezultati sa testa dobijeni su tako što je merena brzina prenosa većih fajlova u lokalnoj mreži sa jednog računara na drugi. Jedan računar (na kome je podeljen direktorijum sa fajlovima) je žičano povezan na ruter a drugi bežično WNP-UA-005 adapterom. Udaljenost između rutera i adaptera je dva metra sa preprekom prosečnog stambenog zida. Ova konfiguracija objekta je uzeta kao srednja opcija između scenarija bez prepreke i većeg rastojanja sa jednim zidom. Nerealno je od ovakog malog adaptera sa antenom na štampanoj ploči očekivati više. U testu sa TP-Link TL-WR841N ruterom, koji ima 2T2R MIMO mogućnosti, uspostavljena je veza na brzini 300Mb/s a postignuta je realna između 80Mb/s i 100Mb/s što je ograničenje ugrađenog LAN interfejsa na ruteru. Pre testa sa ruterom koji ima gigabitne LAN portove i 2T2R mogućnosti, isprobao bih Gembird WNP-UA-005 sa "klasičnim" ruterom teoretske brzine 150Mb/s koji podržava jedan prostorni tok. Sa D-Link GO-RT-N150 ruterom uspostavljena je veza na brzini od 72Mb/s a najveća praktično postignuta iznosila je 51Mb/s. Razlika između teoretske, uspostavljene i praktične brzine konekcije može biti tema nekog drugog teksta, a vezano za ovaj test pokazuje da 2T2R tehnologija deluje u praksi.
Sa široko rasprostranjenim (zahvaljujući kabl operatorima) modem-ruterom Cisco EPC3928S uspostavljena je konekcija na brzini od 144Mb/s a najveća praktično postignuta varirala je između 88Mb/s i 94Mb/s, što je sasvim pristojan rezultat.
Sa dual bend modem-ruterom CBN ch6541e uspostavljena je konekcija na brzini od 300Mb/s a najveća postignuta varirala je između 92Mb/s i 120Mb/s.
Čini mi se da brzina komunikacije kod 802.11n standarda, osim od opterećenosti kanala, umnogome zavisi i od softverskih opcija samog rutera. Na primer, da li je moguće odabrati samo 802.11n komunikaciju, samo širinu kanala od 40MHz ili se nadati da će sve to dobro odraditi automatsko podešavanje.

U svakom slučaju, 2T2R mogućnosti i praktična brzina prenosa do 120Mb/s sa cenom između 990 i 1290 dinara dobre su preporuke za maleni Gembird WNP-UA-005.

Nema komentara:

Objavi komentar