Translate

Vremešni Wi-Fi ruter u savremenom okruženju

Wi-Fi ruteri najnovije generacije sa najaktuelnijim karakteristikama mogu dostići cenu i od nekoliko desetina hiljada dinara. Najjeftinijiji modeli ne moraju nužno biti najsporiji i sa zastarelim karakteristikama. Jedan od dobrodržećih aktuelnih modela je i TP-Link TL-WR841N(D).


U malom poslovnom i kućnom IT okruženju (SOHO - small office/home office) bežični ruter ima centralnu ulogu preko koga se odvija sva komunikacija sa Internetom ili između klijenata (računara, laptopova, tableta, telefona sa Wi-Fi konekcijom...). U potrazi za što bržim ruterom, koji neće usporavati komunikaciju, na raspolaganju su modeli sa podrškom za nove, brže standarde 802.11ac ili 802.11ad. Modeli rutera koji podržavaju najnovije Wi-Fi tehnologije sa maksimalnom brzinom bežičnog prenosa koštaju oko 50.000 dinara. Najjeftiniji AC model na našem tržištu košta 6.500 dinara što je relativno pristojna cena s obzirom da će omogućiti delić najnovijih trendova u brzini komunikacije. Kažem "delić" iz razloga što omogućava TEORETSKU brzinu od 450Mb/s na frekvencijama u opsegu 5GHz i 300Mb/s na frekvencijama u 2.4GHz-nom opsegu. Mudri proizvođači su takav uređaj strpali u AC750 klasu čiji je broj dobijen prostim sabiranjem teoretskih maksimalnih brzina na oba frekventna spektra. Potraga za najjeftinijim ruterom koji će zadovoljiti prosečne kriterijume u najeksploatisanijem opsegu na 2.4GHz (na kome komuniciraju svi uređaji sa Wi-Fi interfejsom) nije nimalo laka. Jedno od tumačenja "prosečnih" kriterijuma za današnje uobičajne trendove je uređaj koji podržava 802.11n bežični standard sa dva prostorna toka i širinom kanala od 40MHz. Podrazumeva se da ruter osim brzine treba da poseduje i naprednu kontrolu protoka. Iz konkurencije ispadaju modeli sa "Lite N" bežičnim čipovima teoretske brzine do 150Mb/s koji se još uvek nalaze na tržištu.
Deceniju star model TL-WR841N(D) spada u najjeftiniju cenovnu klasu i još uvek je deo aktuelne ponude TP-Link-a. Od nastanka je više puta nadograđivan pa je trenutno aktuelna 12-a hardverska verzija. Krupan nedostatak mu je, za današnje uslove, nepostojanje gigabitnih LAN konektora i USB porta za deljenje sadržaja, dok je kontrola protoka neočekivano dobra za ovaj cenovni rang.
Od verzije 9 iz 2014. god. centralna jedinica novih modela je Qualcomm Atheros QCA9533 čip brzine 533MHz sa podrškom za 2x2 MIMO antenske konfiguracije. Ruter ima dve antene jačina po 5dBi koje su u verziji WR841N neodvojive od kućišta dok se u verziji WR841ND mogu zameniti većim. Na poleđini je dugme za uključivanje, konektor za napajanje, jedan WAN i četiri LAN porta, dugmad za uspostavljanje WPS veze (ujedno i reset) i uključivanje/isključivanje WiFi interfejsa. Dizajn kućišta ne zadovoljava najnovije trendove ali je funkcionalno jer se može ušrafiti na zid ili stajati na ravnoj površini. S obzirom da se na našem tržištu pored novijih verzija mogu još uvek naći modeli iz 2015. god. korektno je testirati uređaj sa verzijom hardvera 10.

Korisničko okruženje rutera, za današnje trendove, izgleda zastarelo ali nudi opcije koje se ne nalaze u većini SOHO modela. Osim uobičajnih opcija podržano je preusmeravanja portova u NAT-ovanoj mreži, roditeljska kontrola, određivanje brzine protoka klijenata i Dynamic DNS podrška za servise koji dodeljenu dinamičku IP adresu pretvaraju u smislenu.
Opcija koja prati aktuelne trendove je kontrola rutera aplikacijom za mobilne uređaje (Android i iOS) TP-Link Tether koja je dostupna na Google Play-u i App Store-u.
Rezultati sa testa dobijeni su tako što je merena brzina prenosa većih fajlova u lokalnoj mreži sa jednog računara na drugi. Jedan računar (na kome je podeljen direktorijum sa fajlovima) je žičano povezan na ruter a drugi bežično. Za bežičnu konekciju drugog računara je korišćen USB adapter sa RTL8192EU čipom koji ima 2T2R MIMO (dva toka) mogućnosti. Na TL-WR841N je odabrana širina kanala od 40MHz. Na udaljenost od dva metra sa preprekom prosečnog stambenog zida brzina je varirala od 80Mb/s do 100Mb/s što je i maksimalna brzina za ugrađeni LAN interfejs na ruteru. Razlika u odnosu na široko rasprostranjene "Lite N" rutere je očigledna s obzirom da je u istim uslovima sa D-Link GO-RT-N150 modelom najveća postignuta brzina iznosila 51Mb/s. Razdaljina od dva metra sa jednim zidom je svakako realniji scenario upotrebe od razdaljine od šest metara sa dva zida gde maksimalna brzina prenosa nije prelazila 20Mb/s.

Ukoliko zanemarimo nepostojanje gigabitnih LAN i USB interfejsa, TP-Link TL-WR841N(D) još neko vreme može uspešno obavljati posao bežičnog delitelja Internet konekcije.

Nema komentara:

Objavi komentar