Translate

Prolink PRN 3001 - Wi-Fi ruter sa brojnim opcijama

Ovo je model Wi-Fi rutera manje zastupljenog brenda, nižeg cenovnog ranga koji ima nekoliko interesantnih opcija. 2T2R, klijent mod, universal repeater i kontrola brzine protoka klijenata su neke od opcija koje mogu privući korisnike.

Prolink Wi-Fi ruteri se na profilisanom tržištu nalaze u nezgodnoj poziciji između najjeftinijh opcija (Tenda, Netis..), popularnih TP-Likova i skupih (D-Link, Linksys, Asus...) modela.
Prolink PRN 3001 će se sa malim dimenzijama (128 x 90 x 32mm), simpatičnim dizajnom i zelenim diodama, lako uklopiti u kućno okruženje. Na poleđini su dva proreza za šrafljenje i postavljanje na zidu a najuočljiviji deo su dve fiksne antene jačine 5dBi. Sa bočne strane su dugmad za resetovanje i uspostavljanje jednostavne WPS konekcije a na zadnjoj strani pet LAN (četiri LAN i jedan WAN) konektora. U malenoj kutiji se osim rutera nalaze strujni adapter, kratko uputstvo i LAN kabl.  
WEB interfejs rutera (na adresi http://192.168.123.254) se može okarakterisati kao moderan i funkcionalan.
Na levom delu stranice je meni, a na centralnom ikonice do svake opcije. Wi-Fi interfejs u PRN 3001 radi u opsegu od 2.4GHz i podržava 802.11b/g/n standarde uz teoretsku brzinu komunikacije do 300Mb/s. Prisutno je nekoliko Wi-Fi opcija koje su uobičajne za access point-e ali ne i za rutere. Klijent mod je, sudeći po interesovanju kupaca, tražena opcija koja omogućava da se ruter bežično poveže na drugi i LAN kablom prenese konekciju na PC. Pri odabiru klijent moda potrebno je isključiti DHCP server u PRN 3001, pa je za dalje podešavanje potrebno ručno podesiti IP adresu na LAN interfejsu PC-ja. Dalje u PRN 3001 treba odabrati klijent mod a nakon konektovanja na drugi ruter (ili pristupnu tačku), vratiti automatsko dobijanje IP adrese na LAN interfejsu PC-ja. Universal repeater je još jedna korisna Wi-Fi opcija koja će proširiti pokrivenost bežične mreže. Ovaj mod omogućava da se PRN 3001 poveže na bežični ruter (koji je zaštićen pristupnom šifrom) i prenese signal sa sopstvenom SID identifikacijom i zaštitom. Podešavanje Universal repeater moda je relativno komplikovano (ukoliko se preskoči neki korak) a uputstvo se može nači na ovom linku.
Test je pokazao postojanje 2T2R tehnologije pa je uspostavljena konekcija na brzini od 300Mb/s a prosečna je iznosila 75Mb/s sa pikovima do 87Mb/s. Jačina signala je zadovoljavajuća i veća nego kod široko rasprostranjenih Cisco EPC3928S modem-rutera.
Osim uobičajnih softverskih opcija poput preusmeravanja portova, prisutne su još neke koje mogu naći praktičnu primenu. Wireless LAN Scheduling može isključiti ili uključiti bežični interfejs u određeno vreme. Parental Control može blokirati neke URL adrese u određeno vreme za sve konektovane klijente uz kreiranje liste izuzetaka. U ovu svrhu moguće je, nevezano za ovaj model rutera, koristiti i besplatan OpenDNS servis.
Prisutna je i opcija kontrole brzine protoka kod konektovanih klijenata koja je do pre par godina bila retkost na SOHO ruterima. Ovde se naziva "QoS bandwidth" i nalazi se u meniju Firewall.
Nedostatak Prolink-a PRN 3001 je nepostojanje USB porta i gigabitnih LAN konektora ali se zbog brojnih opcija može svrstati među najisplatljivije u svom cenovnom rangu.
Uređaj za potrebe testa ustupio Gamebox iz Niša.

Nema komentara:

Objavi komentar