Translate

Maštovita upotreba IT uređaja


Prihvatanja IT rešenja jedino u obliku u kakvom ih nude proizvođači i provajderi je jednostavno skupo i neracionalno.

Teško je pronaći oblast u kojoj računari nisu našli primenu, ubrzali i olakšali rad i poslovanje. Uloge koje im se dodeljuju značajne su kako u vitalnim tako i zabavnim aktivnostima. Računari su dostupniji nego ikada, pa im se broj povećao kako u poslovnom tako i u kućnom okruženju. Zahvaljujući atraktivnom korisničkom interfejsu o IT uređajima više ne razmišljamo kao o napravama čije korišćenje zahteva posebnu obuku. Humanizacija upotrebe je, nažalost umanjila maštovitost primene pa su korisnici sve manje svesni mogućnosti svojih uređaja. Računari imaju mogućnost obavljanja više funkcija koje dobar broj proizvođača i pružaoci usluga (oslanjajući se na težnju korisnika za pojednostavljenom upotrebom) raščlanjuju nudeći ih odvojeno. Prihvatanja IT rešenja jedino u obliku u kakvom ih nude proizvođači i provajderi je jednostavno skupo i neracionalno. Korisnici koji prihvate isključivo marketišku filozofiju osuđeni su na upotrebu specijalizovanih rešenja ili stalnu doplatu za bilo kakvu novinu koja im se učini interesantnom. Preduslov za maksimalnu iskorišćenost uređaja je upoznavanje sa mogućnostima, za šta je korisničko uputstvo dobro polazište. Iznenađujuća je činjenica koliko vlasnika televizora sa USB konektorom ne zna da im za snimanje programa, gledanje multimedijalnog sadržaja i slika ne treba dodatni uređaj. Ugrađeni multimedijalni plejer u televizoru nije standardizovan pa se treba upoznati sa time koje formate (video i titlova) podržava kao i da li podržava “timeshift” opciju pauziranja i premotavanja sadržaja koja se još naziva i DVR bafer ili Review buffer. Evo još nekoliko primera kako dobro poznavanje opcija otvara mogučnost kombinovanja i napredniju (i od strane proizvođača) nepredvidljivu upotrebu. Kućni (ili namenjeni za menje objekte) DVR snimači kamera za video nadzor prvenstveno se pregledavaju na mestu na kome su postavljeni. Potrebu za praćenjem sa druge lokacije proizvođači su rešili novim modelima sa Cloud opcijom, a zamena snimača se može izbeći intervencijom u ruteru i besplatnim servisom za promenu dinamičke u smisplenu adresu.
Da li je neophodno kupovati novi ruter ili je dovoljno nadograditi postojeći nezavisnim softverskim rešenjima? Da li je vlasnik nedavno kupljenog LED televizora (čijim je kvalitetom slike zadovoljan) osuđen na zamenu ukoliko se u međuvremenu pojavila nadogradnja istog modela sa sufiksom "Smart"? Mala maštovitost u pronalaženju Android set-top boksa zaseniće bilo koji Smart TV uz znatnu uštedu novca.
Za neke GPS navigatore (čak i poznatih brendova) kupljene početkom prošle decenije nemoguće je naći nadogradnju ili nove mape. Proizvođači će lako ubediti potrošače u prednosti novijih modela i navesti na odustajanje od starih. Nije sporna ni činjenica da treba pratiti razvoj tehnologije i periodično kupovati nove uređaje ali je racionalnije pre toga spoznati sve mogućnosti nadogradnje postojećih.
Pre upuštanja u bilo kakvu nezvaničnu nadogradnju ili kombinaciju postojećih uređaja, potrebno je rešiti još par moralno-etičkih nedoumica i prihvatiti moguće posledice. Do koje granice može ići korisnička nesigurnost u suprostavljanju proizvođačkim klišeima pokazuju i debate koje su svojevremeno vođene o etičkoj ispravnosti overklokovanja procesora. Ako se vratimo na par rečenica ranije u ovom tekstu, u slučaju kada proizvođač odustane od podrške za svoj proizvod i očekuje da postojeći odbacimo i zamenimo novim, inicijativa prelazi u naše ruke. Ako je uz to istekao garantni rok, na nama je da li ćemo uređaj polupati čekićem, baciti u đubre ili probati neku "neuobičajnu" instalaciju ili primenu.
Korišćenje legalnog softvera i proučavanje ugovora o licenciranju obezbediće dodatnu sigurnost. Proizvođači i provajderi zatvaranje i zaključavanje uređaja pravdaju zaštitom pouzdanosti sistema (što može biti i opravdani poriv) ali dobar broj teži da tako obezbedi zaradu od dodatnih usluga. Većinu navigatora pokreće Windows CE operativni sistem koji je podešen da startuje samo aplikaciju za navođenje. Korišćenjem potpuno legalnih programa za povezivanje USB konekcijom (Windows Mobile Device Center ili ActiveSync za Windows XP)  i CeRegEditor za editovanje registry fajla moguće je od navigatora dobiti potuno funkcionalan Windows CE mini računar.
Ne gledaju svi proizvođači specijalizovanih uređaja negativno na samostalna softverska rešenja. Primer je Canon koji se ne suprotstavlja nezavisnim programima CHDK i Magic Lantern koji rade na njihovim DSLR fotoaparatima. Ovi programi ne zahtevaju preinstalaciju postojećeg firmware-a, već se pokreću i izvršavaju sa SD kartice i koji su široko prihvaćeni od strane korisnika.
Nemački prodavac multimedijalne opreme Dream Multimedia je svojevremeno za potrebe operatora KirchGruppe razvio satelitski risiver sa Internet konekcijom koga je pokretao Linux operativni sistem. Kada je KirchGruppe propala, Dream Multimedia je preostale primerke prodavala kao Dreambox risivere koje je namenila Linux entuzijastima. Drimbox je postao brend a modeli koji su usledili sa drugom verzijom softvera (Enigma2) mogu poslužiti i za emitovanje IPTV strimova.
Za NAS skladištenje podataka u kućnoj mreži nije neophodno kupovati gotovo rešenje ukoliko su na raspolaganju stariji tablet (ili Android set-top boks) i USB prenosni hard disk koji mogu fukcionisati i kao manji serveri. Prednosti Mini računara su manja potrošnja što ih čini pogodnim za obavljanje neprekidnih (24/7) funkcija.
Na tržištu polovne opreme moguće je naći rasparene klijent računare (koji su namenjeni za rad u mreži sa serverom) od kojih neki mogu funkcionisati kao samostalni mini računari. Potrebno je probati neku od Linux live verzija (poput Knoppix-a) i ukoliko proradi (na primer sa IGEL M310C gde je prilikom startovanja potrebno promeniti rezoluciju prikaza) pronaći funkciju takvom računaru.
Brojni projekti za primenu Arduino i Raspberry Pi svedoče o multifunkcionalnoj upotrebi malih računara pri čemu se stvorio prostor za još jedan  - Android set-top boks. Sama popularnost ovog uređaja u nemilosti je marketinških trendova pa se može desiti da dožive status Android konzola za video igre - tu su ali svojom zastupljenošću nikog ne ugrožavaju. Status ne bi trebalo da osujeti kreativne korisnike koji znaju da cene činjenicu da se u malom pakovanju nalazi funkcionalan računar sa dvojezgarnim (ili četvorojezgarnim) procesorom, HDMI (moguće i AV) prikazom, LAN i Wi-Fi konekcijom, i tri (ili više) USB konektora. Sama cena Android set-top bokseva nije velika uz mogućnost korišćenja i onih koji su ostli nakon isteka ugovora sa IPTV operatorima. Dobra podloga za kreativnu primenu ovih uređaja je pregršt produktivnih aplikacija na Google Play-u pa je teško naći oblast primene za koju već ne postoji neko rešenje, pa makar u razvoju. Instalacija Armbian operativnog sistema (verzija Linux-a za razvojne ploče) će Android set-top box pretvoriti u potpuno funkcionalan računar.

Nesporno je da ne postoji negativna strana kreativnog kombinovanja više uređaja, što se ne može reći za korišćenje nezavisnih upravljačkih programa. SVAKO ubacivanje firmware-a koji nije verifikovan od strane proizvođača može biti rizično. Autori alternativnih softverskih rešenja napominju taj rizik pa odgovornost prelazi na korisnika pri čemu forumi sa ličnim iskustvima mogu pomoći u definitivnoj odluci.
Ovaj tekst nikako ne treba protumačiti kao poziv na otključavanje ili flešovanje IT uređaja, već kao podlogu za upoznavanje sa mogućnostima i kombinovanje postojećih. Intrvencije na već "otpisanim" uređajima sa isteklom garancijom ili onima kupljene preko oglasa mogu biti proračunati rizik.

Pročitajte još:
Brži Wi-Fi na SBB Ubee ruteru               
Zabranjene frekvencije i snaga u 2.4GHz opsegu       
Tenda A9 - ekstender bežičnog Wi-Fi signala       
Ubrzavanje Wi-Fi kućne mreže - zamena antene       
Ubrzavanje Wi-Fi kućne mreže   

Nema komentara:

Objavi komentar