Translate

Softver za rutere - DD-WRT

Opcije bežičnih rutera ne zavise samo od ugrađenog hardvera već i od mogućnosti upravljačkog softvera. Prvenstveni zadatak, raspodelu Internet konekcije na više klijenata, izvršiće svaki ruter što ne mora da znači kada su u pitanju napredne mogućnosti. Rešenje (osim nabavke novog rutera) mogu pružiti operativni sistemi za rutere, odnosno nezavisni upravljački programi.

Neke od "naprednih mogućnosti" mogu biti preusmeravanje portova (opcija koja je kod nekih rutera ograničena), podrška za dinamičke DNS servise, WOL (buđenje računara u mreži), klijent mod (kada ruter funkcioniše kao klijent u bežičnoj mreži) i univerzalni ripiter (za reemitovanje signala). Pre promene upravljačkog softvera - firmvera potrebno je izvagati mogućnosti postojećeg, potencijalne mogućnosti novog i rizike koji mogu nastati. Dok neki proizvođači ističu podršku za nezavisne firmvere, neki ne odobravaju takve projekte što može da utiče na garanciju. Ubacivanje nezavisnog firmvera može učiniti ruter neupotrebljivim, pa je postupak sa modelom kome je istekla garancija (i koji nam neće mnogo nedostajati ukoliko nešto pođe po zlu) - uračunat rizik.
Za potrebe ovog teksta koristiću moj omiljeni 2T2R ruter - TP-Link TL-WR841N kome bi nezavisni upravljački softver DD-WRT mogao da donese naprednije upravljanje bežičnim inerfejsom. Broj aktuelnih upravljačkih softvera za rutere nije mali a izbor zavisi od mogućnosti i načina upravljanja. DD-WRT ima podršku za veliki broj modela a upravljanje se može okarakterisati kao "ne baš jednostavno ali ne i komplikovano".
Na WEB adresi http://www.dd-wrt.com/site/support/router-database moguće je pronaći odgovarajuću verziju firmvera za podržane modele rutera. Treba obratiti pažnju na podržane hardverske verzije rutera. Podatak o verziji modela koga nadograđujemo može se naći na nalepnici na poleđini ili u meniju Firmware Upgrade. U podržanim modelima nema hardverske verzije 10 TP-Link-a TL-WR841N, pa je preostala opcija korišćenje beta verzije na http://dd-wrt.com/site/support/other-downloads?path=betas%2F2016%2F12-15-2016-r30949%2Ftplink_tl-wr841ndv11%2F. factory-to-ddwrt fajl se koristi prilikom zamene fabričkog firmvera a webflash za nadogradnju postojeće DD-WRT verzije. "Webrevert - Back to stock" verzija služi za jednostavan povratak sa DD-WRT firmvera na fabrički. Neki ruteri (poput TL-WR841N) nemaju ovu verziju pa se za povratak na fabrički firmver moraju koristiti alternativne metode. Preporučivo je da je računar žičano povezan sa ruterom prilikom zamene firmvera a sam zahvat je krajnje jednostavan. U "Firmware Upgrade" opciji menija rutera kome menjamo upravljački program treba odabrati preuzeti fajl i pritisnuti "Upgrade". Nakon prenosa fajla dobićemo obaveštenje da je nadogradnja uspešno obavljena nakon čega će se ruter restartovati. Ubrzo nakon toga novom web interfejsu pristupićemo iz brouzera na adresi 192.168.1.1 Na startnom ekranu dobićemo zahtev za postavljanje korisničkog imena i šifre nakon čega se pojavljuje početni meni DD-WRT-a. Okruženje je crno-belo sa plavim naslovima i sivim podlogama i deluje jedinstveno i napredno u odnosu na starije rutere ali nije u rangu novijih, grafički uređenijih modela.
Najpre ću startovati bežični interfejs i dolaznu internet konekciju povezati na WAN port. U Wireless meniju nakon čekiranja „Advanced Settings” otvara se mogućnost za podešavanje pregršt opcija koje u većini rutera nisu dostupne. Treba podesiti zaštitu pristupa u podmeniju "Wireless Security", na primer WPA2 Personal sa AES algoritmom. Prilikom svake promene parametara potrebno je sačuvati i prihvatiti podešavanja tasterima “Save” i “Apply Settings” na dnu stranice. Za ovaj prvi tekst o DD-WRT-u opisaću podešavanje WISP moda koji je redak u ruterima sa fabričkim softverom. Ovaj mod omogućava povezivanje bežičnim interfejsom na neku pristupnu tačku (drugi bežični ruter ili access point) i rutiranje konekcije na LAN interfejse. Wireless interfejs treba prebaciti u klijent mod što se obavlja u Wireles/Basic Settings meniju. Za konektovanje na SID drugog bežičnog rutera ili access point-a treba odabrati opciju "Site Survey" u meniju Status/Wireless što otvara prozor sa skeniranim frekvencijama. Nakon pritiska na taster "Join" treba podesiti Wireless enkripciju ukoliko se koristi u konekciji. S obzirom da je podrazumevano WAN konekcija podešena na "Automatic Configuration - DHCP" i Operating Mode na "Gateway", WISP mod će proraditi odmah. Ukoliko nije, način WAN konektovanja se podešava u Setup/Basic Setup meniju a Operating Mode u Setup/Advanced Routing meniju.
NAPOMENA! Iako mi se nije desilo da neki od 30-ak rutera (10-ak različitih modela) ovom nadogradnjom učinim neupotrebljivim - proces instalacije DD-WRT firmvera se obavlja na svoju odgovornost sa već navedenim rizicima.

Nema komentara:

Objavi komentar