Translate

Tenda FH456 - Wi-Fi ruter velike snage

Sve veći broj bežičnih rutera u urbanim sredinama, koji rade u opsegu 2.4GHz, utiču jedni na druge i zagušuju protok. Osim prelaska na modele koji koriste frekvencije od 5GHz, rešenje može biti i nabavka Wi-Fi rutera koji ima veću snagu.
Korišćenje jedino 5GHz frekvencija zahteva nadogradnju ili promenu Wi-Fi klijenata. 802.11AC modeli rade na oba opsega ali konfiguracija stana (ili višespratne kuće) uz prisustvo starijih uređaja u kojima nije moguće zameniti Wi-Fi adapter (telefona, tableta ili set-top boksa) može zahtevati nabavku jačeg rutera koji radi u opsegu 2.4GHz.
Wi-Fi ruteri marke Tenda privlače pažnju prvenstveno zbog niske cene. Na ovom blogu je pisano o više modela te marke koji mogu da opsluže 10-ak aktivnih korisnika, što je dovoljno za manje SOHO mreže. Od rutera iz najnižeg cenovnog ranga i ne treba očekivati više.
Tenda FH456 je odgovor na TP-Link-ov TL-WR841HP ruter velike snage a podatak o samoj jačini pojačivača nije jasno naznačen u reklamnim specifikacijam iz razloga zaobilaska regionalnih ograničenja zemalja o maksimalno dozvoljenoj snazi u 2.4GHz opsegu. U dokumentima američke savezne komisije za komunikacije stoji da je maksimalna snaga 27.70dBm, odnosno 1W. Utešni podatak za one koji brinu o uticaju mikrotalasa na okolinu je da je ova snaga 700 puta manja od one koja se koristi u prosečnoj mikrotalasnoj pećnici.
Tendu FH456 je za potrebe testa ustupio Gamebox iz Niša. I ovaj model Tende je zasnovan na Broadcom-ov sistem u čipu (System-on-a-Chip) BCM5357C0. Isti čip koriste i neki Asus-ovi, Belkin-ovi, D-Link-ovi i Linksys-ovi uređaji. Ovaj čip podržava 2x2:2 MIMO konfiguraciju antena. Dimenzije uređaja su 171.3x171.3x36.4mm, kućište je bele boje sa zaobljenim ivicama a na izgled najviše utiču četiri antene jačine po 5dBi.
Na prednjoj strani prisutno je devet dioda koje prikazuju funkcije rutera. Na zadnoj su pet konektora (tri LAN, jedan WAN i napajanje) i 2 tastera - za uključivanje/isključivanje bežičnog interfejsa i za reset ili uspostavljanje WPS konekcije. I dalje je primetna Tendina praksa uštede, pa nedostaje četvrti konektor za LAN i prekidač za napajanje. Izgled je, u svakom slučaju, jedna od prijatnijih odlika ovog uređaja.
Podešavanje rutera je krajnje jednostavno. Nakon povezivanja kabla provajdera na WAN port potrebno je priključiti napajanje na konektor rutera. Nakon startovanja rutera, na klijent računaru (ili uređaju poput laptopa, tableta ili telefona) treba skenirati Wi-Fi mreže i povezati se na identifikaciju koja počinje sa “Tenda”. Ukoliko Internet provajder identifikaciju i povezivanje obavlja DHCP serverom, sve će proraditi automatski i uređaj koji je povezan na ruter biće spreman za surfovanje. Ukoliko za konektovanje na mrežu provajder zahteva korisničko ime i šifru, potrebno je u brouzeru otkucati adresu tendawifi.com nakon čega će se pojaviti opcija brzog podešavanja rutera. Naravno da je u ovaj meni potrebno ući i zbog podešavanja pristupne šifre za Wi-Fi povezivanje s obzirom da je ovaj ruter inicijalno nema. Ovo početno podešavanje je moguće obaviti i na računaru koji je žičano povezan sa ruterom. Na prvoj stranici “quickset” menija moguće je odabrati PPPeE konekciju (ukoliko Internet provajder zahteva korisničko ime i šifru). Ovde je moguće promeniti ime identifikacije (WiFi Name) rutera i uneti željenu šifru za bežično konektovanje. Ukoliko se za ovo prvo podešavanje koristi bežični pristup, nakon promene Wi-Fi naziva i šifre potrebno je konektovati se opet. 

Korisnički interfejs Tende nije previše atraktivan ali su meniji i opcije jasno podeljene i lako uočljive. U opcijama Wi-Fi interfejsa nedostaje odabir regiona (što i nije neophodna opcija) a kontrola jačine signala moguća je u tri stepena (Low, Medium i High). Nedostaje opcija odabira “samo N” standarda komunikacije ali je moguće podesiti širinu signala od 40MHz. Na testu jačine ruter je pokazao manje-više očekivane rezultate. Na razdaljini od osam metara sa preprekama od dva solidna zida, u veoma urbanom okruženju sa velikim brojem okolnih Wi-Fi rutera, Tenda FH456 je ispunila zadatak dostupnosti signala ali sa slabim brzinskim rezultatima. U takvim uslovima maksimalna realna postignuta brzina prenosa iznosila je 40Mb/s.
Slabija brzina protoka je prouzrokovana sve zagušenijem frekvencijama u 2.4GHz opsegu (što je posledica povećanja broja Wi-Fi rutera) ali se ovako snažan uređaj uspešno “bori” sa brojnim komšijskim signalima.
Za pohvalu je postojanje WISP i Universal Repeater modova kao i opcija kontrole protoka (Bandwidth Control). Ove opcije su opisivane u testu modela Tenda N301.
Prednost Tende FH456 u odnosu na druge uređaje velike snage poput TP-Link-ovog TL-WR841HP je niža cena.
Uređaj je za potrebe testa ustupio Gamebox iz Niša.

Nema komentara:

Objavi komentar