Translate

Kada je najbitnija snaga - TP-Link TL-WR841HP

Jedna od traženijih opcija kod bežičnih rutera je domet signala. U objektima sa više zidova i spratova korisnici priželjkuju dobar prijem na svim uređajima (mobilnim telefonima, tabletima i računarima sa Wi-Fi adapterima). Proizvođači nude razna rešenja sa više predajnih tačaka (repetitora) ali se čini da je najjednostavnije rešenje jedan ruter sa većom snagom.

TP-Link-ov TL-WR841HP (High Power), koga je za potrebe testa ustupio Gamebox iz Niša, privlači pažnju već svojim ogromnim pakovanjem, što je verovatno i bio cilj proizvođača. Sam ruter je dimenzija 227.5 x 187.3 x 48.3mm na šta treba dodati i dve antene jačine po 9dBi. Dizajn kućišta u ovoj hardverskoj verziji 3.2 je urađen u futurističkom stilu poput aktuelnih rutera drugih proizvođača. Prilikom postavljanja antena potrebno je prethono odvojiti graničnike od kućišta. Nakon šrafljenja antena, graničnike treba vratiti u prvobitni položaj. Funkcija graničnika je očigledno držanje antena koje su za pojmove kućnih rutera velike i teške.
Bežična komunikacija kod ovog modela radi u opsegu od 2,4GHz i podržava 2T2R (MIMO) prenos teoretske brzine do 300Mb/s. Snaga bežičnog signala po specifikacijama zavisi od odabranog regiona (zbog zakonskih regulativa) a kreće se od 20dBm (100mW) do 30dBm (1000mW). U evropskim zemljama maksimalna snaga je 100mW a u nekim južnoameričkim regionima (na primer brazilskom) emituje najjači signal. Ukoliko ne odaberemo region (s obzirom da u opcijama ne postoji regulativa “Srbija”) ruter će emitovati najjaču snagu bez mogućnosti kontrole broja i širine kanala. Ruter može da radi u jednom od tri moda - router, range extender ili access point.
WEB interfejs, kome se pristupa preko Internet brouzera na adresi tplinkwifi.net (ili 192.168.0.1) je novije generacije što ga čini atraktivnijim i pristupačnijim u odnosu na stari. Na vrhu se nalaze kartice za ulazak u menije (Quick Setup, Basic i Advanced), na levoj strani podmeniji a na desnoj prozor za izbor opcija. Na desnoj strani prozora pored naslova opcija nalazi se ikonica sa znakom pitanja koja će otvoriti prikaz pomoći sa opisom funkcija. U gornjem desnom uglu nalaze se ikonice za odabir moda, odjavljivanje (podešavanjima se u istom trenutku može pristupiti samo jednim uređajem) i restart rutera.
Odabirom “Advanced” menija prikazuju se sve opcije od kojih neke (kontrolu protoka i roditeljsku kontrolu) možemo svrstati u napredne. Korisna opcija je i mreža za goste "Guest Network" gde je moguće kreirati dodatnu bežičnu identifikaciju (SSID) sa posebnom pristupnom šifrom i ograničenjem protoka. Klijentima koji se konektuju na "Guest Network" može se onemogućiti pristup drugim uređajima u mreži. Opcija koja prati aktuelne trendove je kontrola rutera aplikacijom za mobilne uređaje (Android i iOS) TP-Link Tether koja je dostupna na Google Play-u i App Store-u.
Prilikom testa brzine komunikacije, na udaljenosti od dva metra sa preprekom prosečnog stambenog zida, sa odabirom širine kanala od 40MHz uspostavljena je konekcija brzine 300Mb/s. Maksimalna realna postignuta brzina (sa pronalaženjem optimalnog kanala) iznosila je 95Mb/s.
Test dometa je pokazao da je jačina signala glavni adut TP-Link-a TL-WR841HP. Ovo je jedini ruter koji je u poslovnom okruženju dva sprata po 150m2 mogao da obezbedi upotrebljiv bežični signal u svim prostorijama. Treba uzeti u obzir da je to poslovno okruženje izgrađeno od kombinacija solidnih i montažnih zidova (kao i ploča između spratova) pa je ruter postavljen na međuspratu. U ravni, na razdaljini od 10m, sa preprekama od dva solidna i jednog montažnog zida, jačina signala je bila dovoljna za protok IPTV TV kanala.
Zaključak je da će TP-Link TL-WR841HP signalom pokriti veću površinu od ogromnog broja Wi-Fi rutera na našem tržištu, pri čemu ne treba preterivati u očekivanjima. Ne treba ga posmatrati kao predajnik snage 1W za spoljnu upotrebu ali se ne treba iznenaditi ako u dvorištu stambene zgrade sa trećeg sprata obezbedi upotrebljiv signal. Pomenuti domet sa trećeg sprata ostvaren je u dijagonalnoj liniji što ne znači kroz tri međuspratne ploče. Nedostaci su mu nedostatak gigabitnih LAN portova i tromost prilikom menjanja modova.

TP-Link TL-WR841HP je za potrebe testa ustupio Gamebox iz Niša.

Nema komentara:

Objavi komentar