Translate

Tenda FH303D - snaga i korisni modovi

Prva asocijacija na rutere marke Tenda je niska cena. Ova kompanija nudi više modela u različitim cenovnim kategorijama od kojih FH303D dobro balansira između snage i brzine.
Cena uređaja je značajan faktor koji utiče na kupovinu. Dok će neki izbeći najniži cenovni rang, drugi će se zapitati "zašto da ne, ionako mi trebaju samo osnovne funkcije". Na cenu osim vrednosti ugrađenog hardvera (čipova, procesora, količine memorije...) utiče i kvalitet izrade ali i novac koji se uloži u razvoj kvalitetnog pokretačkog softvera. Svi brendovi koji se probijaju na već profilisanom tržištu, najpre će probati da privuku pažnju niskim cenama. Primer je TP-Link koji je pre 10-ak godina prvenstveno nudio jeftina rešenja, da bi u međuvremenu poboljšao kvalitet izrade i proširio ponudu u više cenovnih opsega. Na tržištu se pojavljuju novi brendovi koji nastoje da prođu isti razvojni put. Tenda bežični uređaji su na našem tržištu prisutni već sedam godina - što svakako ukazuje da nije reč o novom brendu. Tenda ne nudi više samo rutere sa osnovnim funkcijama i zastarelim tehnologijama a uređaj koji bi mogao da prezentuje njihovu srednju klasu je FH303D. U srednjoj cenovnoj klasi bi trebalo da se nalaze uređaji koji imaju naprednije funkcije od osnovnih modela što znači i nešto veću cenu.
Reč je o već vremešnom Wi-Fi ruteru, simpatičnog dizajna, koji se još uvek nalazi u ponudi distributera a koga je za potrebe ovog testa ustupio Gamebox iz Niša.
Sam dizajn je elegantniji od prethodnih Tendinih modela. Na poleđini je uočljiv nedostatak petog LAN porta, koji bi obavljao funkciju WAN-a čiju je ulogu preuzeo četvrti. Ovo je jedna od uočljivih sitnica na kojoj proizvođač štedi, što je verovatno isplatljivo prilikom velike serijske proizvodnje. Nedostaje i prekidač za uključivanje/isključivanje. Kod FH303D se mogu odšrafiti antene jačine 5dbi (za razliku od modela FH303) i zameniti jačim. Ta tri konektora proizvođač naravno naplaćuje pa je "D" model skuplji za oprilike 300 dinara.
"Srce" rutera je Broadcom-ov čip BCM5357C0 čije su bežične karakteristike rad u 2.4GHz opsegu i podrška za MIMO 2x3:2 konfiguracije antena. To je razlog zbog koga FH303D ima tri antene. 2x3:2 karakteristika znači da primo-predajnik može da koristi dve antene za predaju, tri za prijem i da vezu ostvaruje sa dva prostorna toka. 2x3:2 karakteristika se manje precizno označava za 2T3R a maksimalna (teoretska) brzina komunikacije koju može postići sa klijent adapterima je 300Mb/s. Prednost 2x3:2 (2T3R) tehnologije u odnosu na 2x2:2 (2T2R) je 10-20 procenata efikasnija realna komunikacija. Druga karakteristika na koju ukazuje proizvođač na reklamnoj stranici ovog rutera je snaga.
Na početku testa usledilo je prijatno iznenađenje u konektovanju lap-top-a koji ima ugrađeni 1T1R Ralinkov čip. Taj lap-top se na rasprostranjene Cisco rutere kabl operatora bežično povezuje na maksimalnih teoretskih 72Mb/s dok se na Tendu FH303D (sa podrazumevanim podešavanjima) konektovao sa svojih maksimalnih 150Mb/s.
Više puta je na ovom blogu ukazivano na razliku između teoretske i realne brzine pa je tek prilikom korišćenja (u zavisnosti od klijent adaptera na računaru) moguće steći pravi utisak. Rezultati testa sa računarom koji ima 2T2R adapter, nisu impresivni ali su za rutere koji rade u 2.4GHz opsegu - zadovoljavajući. Najveća postignuta realna brzina prilikom kopiranja fajlova sa računara koji je žičano povezan na ruter, na drugi koji je bežično konektovan je iznosila 80Mb/s.
Jačina signala je pozitiva strana ovog modela i po specifikacijama iznosi 200mW. Moguće je odabrati dva režima snage (Low i High) dužim pritiskom na taster TX na poleđini rutera ili u WEB meniju kome se pristupa na uobičajan način preko brouzera. U testu snage u ravni, na razdaljini od 10m, sa preprekama od dva solidna i jednog montažnog zida, jačina signala bila je dovoljna za brzinu od 24Mb/s .
Snaga na razdaljini od 10m sa preprekama od dva solidna i jednog montažnog zida
Korisnički WEB interfejs je, za današnje standarde, zastareo i neke opcije su urađene solidno a neke traljavo. WISP mod u kome se ruter konektuje na drugu pristupnu tačku kao klijent, da bi raspodelio konekciju na žičano povezane računare, funkcioniše dobro i lako ga je podesiti. Mod univerzalnog reemitovanja (universal repeater) služi za povećanje pokrivenosti postojeće pristupne tačke tako što se ovaj ruter povezuje na postojeću i reemituje signal sa sopstvenom identifikacijom. Tenda FH303D ima i ovaj mod i lako ga je podesiti što može biti korisno u pokrivanju signalom veće površine ili više spratova.
Kontrolom protoka (Bandwidth Control) koja se nalazi u meniju QoS, moguće je ograničiti brzinu komunikacije sa povezanim klijentima pri čemu treba uneti vrednost u megabajtovima u sekundi - MB/s (ne u uobičajnim negabitovima u sekundi - Mb/s) i svaku promenu potvrditi tasterom "OK". Postoji mogućnost druge SSID identifikacije ali bez mogućnosti kontrole protoka po bilo kom konektovanom klijentu pa je opcija besmislena.
Tenda FH303D koja košta 3699 dinara ne spada u jeftine modele ali opcije koje nudi (velika snaga, universal repeater i WISP modovi, kontrola protoka...) mogu opravdati njenu cenu.
Uređaj je za potrebe ovog testa ustupio Gamebox iz Niša.

Nema komentara:

Objavi komentar