Translate

Web kamera A4Tech PK-920H


Iako Web kamere koje se žičano vezuju za računar nemaju direktnu vezu sa temama o Wi-Fi interfejsu, potraga za kvalitetnom kamerom sa kojom bi testiral kašnjenje signala kroz bežičnu mrežu, dovodi nas do modela PK-920H kompanije A4Tech.

Pretpostavka je da većina korisnika koja koristi (ili je isprobala) neku od aplikacija za video razgovore, za tu vrstu komunikacije koristi laptop, tablični računar ili mobilni telefon. "Spoljna" kamera, koja se povezuje na USB konektor, je neophodna za desktop računare ili u slučaju kada korisnik nije zadovoljan kvalitetom ugrađene u laptop. Nova primena Web kamera je povezivanje sa pametnim televizorom što ovom uređaju dodaje još jednu funkciju.
Najzastupljenijim Web kamerama nedostaju kvalitetne komponente pa je maksimalna rezolucija videa koju prenose 640x480 piksela. HD Web kamere nisu nikakva novost ali se sa smanjivanjem cena i povećanjem brzine Internet konekcije (što pogoduje prenosu veće rezolucije) mogu naći u upotrebi i poboljšati kvalitet video komunikacije.

Jedno od prihvatljivijih (jeftinijih) modela na našem tržištu je A4Tech PK-920H. Kameru je za potrebe testa ustubio GameBox iz Niša. Web kamera je dimenzija 74*28 mm i ima držač koji se rasklapa kako bi omogućio postavljanje na vrh monitora. U specifikacijama piše da kamera može da zabeleži statičnu sliku rezolucije 16 megapiksela (4608×3456) nakon čega u zagradi stoji "softverskom interpolacijom". Naravno da ovaj podatak ne treba uzeti ozbiljno iz razloga što ne pokazuje realnu rezoluciju ugrađenog senzora. Takve podatke često koriste proizvođači ističući ih na omotima Web kamera. Realna rezolucija ove kamere je 2 megapiksela što joj omogućava beleženje videa potpune HD rezolucije (1920x1080 piksela) progresiv tipa. Pored objektiva, na levoj strani kućišta, ugrađen je usmereni mikrofon. Brzina kodiranja i prenosa videa brzinom od 60 frejma u sekundi sa zvukom je zadovoljavajuća, pa je kašnjenje manje od jedne sekunde. Windows 10 ovu kameru prepoznaje kao Full HD 1080p model koji koristi Microsoft-ove drajvere. Na sajtu proizvođača na stranici https://www.a4tech.com/product.aspx?id=37 moguće je preuzeti program IM Magician.

O kvalitetu prikaza kamere najbolje govori uporedni test u uslovima jačeg i slabijeg osvetljenja. Na levoj strani je prikaz kamere ugrađene u HP laptop. U sredini je slika sa "prosečne" Web kamere VGA rezolucije. Na desnoj strani je slika sa A4Tech PK-920H kamere koja je pokrenuta u rezoluciji 640x480 piksela, za potrebe ovog upoređivanja.
Test u uslovima jačeg svetla

Test u uslovima slabijeg svetla
Kamera nema makro mod (što i ne treba očekivati od Web kamere) a fokus je fiksan od razdaljine 20 cm.

Naravno da kvalitet senzora u Web kameri ne može da se uporedi sa onima u fotoaparatima ali će A4Tech PK-920H, osim funkcije video razgovora, uspešno odraditi i slikanje i snimanje u kućnom ili kancelarijskom okruženju.

A4Tech PK-920H je za potrebe testa ustupio GameBox iz Niša.

Nema komentara:

Objavi komentar