Translate

Wi-Fi ekstender Asus RP-AC51


Ekstenderi bežičnog Wi-Fi signala su korisni uređaji koji rešavaju problem slabe pokrivenosti u objektima sa više zidova. Nakon jednog jeftinog modela, isprobaćemo uređaj renomiranog proizvođača koji reemituje i frekvence iz opsega 5Ghz.


Na pokrivenost, osim jačine signala, najčešće utiče broj prepreka (zidovi, međuspratne ploče…). Funkciju reemitovanja može obavljati i dodatni aces point/ruter koji ima opciju “repeat”, ali je ekstender praktičnije i elegantnije rešenje. Za dodatni ruter je potreban prostor i strujni adapter (ispravljač), dok se ekstender direktno povezuje na utičnicu i zauzima manje mesta. Estender po konstrukciji podseća na zidne punjače AA baterija.

Dimenzije Asus-a RP-AC51, koga je za potrebe testa ustupio Gamebox iz Niša, su 81 x 55 x 34mm (bez dužine antena) a težina 152 grama. Dve antene se mogu okretati po dve ose, što ostavlja mogućnost funkcionisanja rutera i u slučaju priključenja na horizpntalni produžni kabl. U Asusu preporučuju da položaj antena bude 45 stepeni u odnosu na osnovu, odnosno 90 stepeni međusobno.
Položaj antena koji preporučuje Asus.

Na prednjoj strani se nalaze četiri diode koje signaliziraju rad uređaja, dok su na boku dugme za brzo uspostavljanje veze, prekidač za uključivanje i mali otvor za resetovanje. Na donjoj stranici uređaja se nalazi LAN konektor za žičano povezivanje.
Nakon priključivanja u utičnicu, konektovanje na kućni Wi-Fi ruter i pokretanje funkcije reemitovanja se može obaviti na nekoliko načina. “Uobičajni” način je skeniranje dostupnih Wi-Fi mreža laptopom ili računarom sa bežičnom klijent karticom. Potrebno je konektovati se na mrežu sa identifikacijom ASUS_RPAC51 ili ASUS_RPAC51_5G koje u fazi podešavanja ne traže unošenje šifre. Prva identifikacija pokazuje se u 2,4GHz-nom, a druga u 5GHz-nom opsegu. Nakon toga potrebno je otvoriti Internet brouzer i otkucati adresu http://repeater.asus.com.
“Quick Internet Setup”

Nakon odabira opcije “Start Repeater” na stranici će se pokrenuti jednostavno i brzo podešavanje ekstendera. Prvo će se prikazati identifikacije dostupnih mreža, gde je potrebno odabrati onu koju treba proširiti. Sledi unošenje šifre nakon čega se automatski uspostavlja veza i pokreće reemitovanje. Ekstender će postaviti svoju identifikaciju koja će se od one koja se reemituje razlikovati po sufiksu _RPT ili _RPT5G u zavisnosti na kojoj frekvenciji radi “matični” ruter. Šifra je identična onoj na “matičnom” ruteru.
Ova procedura se može obaviti i mobilnim telefonom ili tabličnim računarom uz pomoć aplikacije ASUS Extender koja je dostupna za Android i iOS platformu.
Aplikacija ASUS Extender za mobilne uređaje

Ukoliko veza nije uspostavljena ili reemitovanje ne funkcioniše, prva stvar na koju treba obratiti pažnju je status treće i četvrte diode na prednjoj strani uređaja. Ukoliko treća dioda svetli, ekstender je postavljen predaleko od “matičnog” rutera, pa ga je potrebno približiti.
Na testu reemitovanja 2.4 GHz opsega postavljen je popularni ruter TP-Link TL-WR740N čiji je signal prvo izmeren na razdaljini od 7 metra sa preprekama jednog solidnog i jednog pregradnog zida. Drugo merenje je obavljeno na razdaljini od 12 metra sa preprekama dva solidna i tri pregradna zida, što je na ostvarenoj konekciji onemogućilo korišćenje Interneta. Asus RP-AC51 je postavljen na lokaciji prvog merenja (7 metra-jedan solidni i jedan pregradni zid) što je na drugoj tački merenja dalo mogućnost konektovanja na znatno jaču tačku. Naravno da je ovo ekstreman primer i da nije očekivano da će sa tolikim preprekama brzina protoka biti velika.
Jačina signala (plava boja) nakon dva i nakon pet zida

Ekstender osim uloge reemitera može funkcionisati kao klijent (Media Bridge mod) i kao AP - Acces point (pristupna tačka). Kada funkcioniše kao pristupna tačka, tada se žičano (LAN kablom) povezuje sa ruterom. Klijen mod može biti koristan u određenim situacijama kada neki uređaj (poput pametnog televizora) nema mogućnost dodavanja USB Wi-Fi adaptera (već samo LAN konektor) a potrebno ga je bežično povezati sa ruterom u drugoj prostoriji. Isprobavanje ovih opcija je pokazalo da Asus RP-AC51 poseduje funcionalan i lepo dizajniran meni. Kada ekstender podešavamo preko “Quick Internet Setup” (kao u prvoj opisanoj metodi) uređaj nas provede kroz “brzo” podešavanje, dok je napredno dostupno odabirom opcije “Advanced Setting”, ili naknadnim posećivanjem adrese http://repeater.asus.com. Prilikom ulaska u meni uređaja, podrazumevana reč za korisničko ime i šifru je “admin”. Meni poseduje i opciju prikaza opterećenja procesora i memorije ekstendera.

Nakon podešavanja, za početak funkcionisanja nekih modova (poput Media Bridge-klijent) potrebno je sačekati, ali ne duže od jednog minuta. Asus RP-AC51, koga je za potrebe testa ustupio Gamebox iz Niša, se pokazao kao više nego korisan uređaj za čije optimalno postavljanje (odabir pozicije) treba utrošiti nešto vremena.

Nema komentara:

Objavi komentar