Translate

Tenda N301 - Jedan od najjjeftinijih Wi-Fi rutera

Wi-Fi ruteri marke Tenda u poslednje vreme privlače povećanu pažnju koja je rezultat prvenstveno niske cene. Na ovom blogu je ranije pisano da na krajnju cenu uređaja utiču ugrađene komponente, kvalitet izrade ali i softver koji igra značajnu ulogu.
Spore komponente (ali i loš softver - firmware) ne mogu da opsluže veći broj klijenata pa će već 10-ak aktivnih korisnika zagušiti protok. Tako od rutera iz najnižeg cenovnog ranga i ne treba očekivati više.
Test Tende FH303D je zadovoljio “prosečna” očekivanja iako je reč o već vremešnom ruteru. Nešto jednostavnija verzija nosi naziv N301 i predmet je ovog teksta. Uređaj je za potrebe testa ustupio Gamebox iz Niša. Broadcom-ov sistem u čipu (System-on-a-Chip) BCM5357C0 je osnova ovog modela. Isti čip koriste i neki Asus-ovi, Belkin-ovi, D-Link-ovi i Linksys-ovi uređaji.  Tenda N301 radi u 2.4GHz opsegu i podržava MIMO 2x2:2 konfiguraciju antena. Za simpatičan dizajn uređaja zaslužno je malo kućište (127,4x90.5x26mm) i dve stilski oblikovane antene jačina po 5dBi.
I na ovom modelu Tenda primenjuje mere štednje koje su isplatljive prilikom velike serijske proizvodnje poput nedostatka prekidača za uključivanje/isključivanje i petog LAN porta koji bi obavljao funkciju WAN-a. Uređaj se pokreće direktnim uključivanjem adaptera u strujni utikač, a četvrti LAN preuzima ulogu WAN porta.
Podešavanje rutera je krajnje jednostavno. Nakon povezivanja kabla provajdera na WAN port i računara LAN kablom sa LAN konektorom na ruteru, u brouzeru je potrebno otkucati adresu tendawifi.com nakon čega će se pojaviti opcija brzog povezivanja. Tu treba odabrati vrstu WAN konekcije (PPPeE, Dynamic IP ili Static IP). Ukoliko za konektovanje na mrežu provajder zahteva korisničko ime i šifru, potrebno je odabrati PPPeE opciju i uneti podatke. Ispod toga treba uneti ime bežičnog interfejsa na koji će se klijenti (telefoni, tableti, laptopovi…) povezivati bežično i željenu šifru. Nakon odabira opcije "OK" na dnu ekrana ruter je spreman za korišćenje.
Tenda napreduje sa izgledom korisničkog interfejsa (menija) pa je na ovom uređaju “lepši” od prethodnih. U opcijama Wi-Fi interfejsa nedostaje kontrola jačine signala i odabir regiona pa je moguće koristiti 11 kanala. Ovaj uređaj ima i WISP mod (u Wireless Repeating podmeniju) koji mu omogućava da se bežično poveže na drugi ruter i da žičano deli konekciju povezanim klijentima. Mod će Tendu N301 pretvoriti u klijenta što je zgodno ukoliko je nekom uređaju (TV-u ili set-top boksu sa LAN konektorom) u susednim prostorijama potreban bežični Internet. Ukoliko takvom uređaju (koji nema mogućnost dodavanja USB adaptera) treba bežični Internet, dovoljno ga je kratkim LAN kablom žičano povezati za N301, koga onda treba ukonektovati na glavni ruter.
Za pohvalu je kontrola protoka koja je do pre nekoliko godina smatrana za ne baš tako jednostavnu operaciju kod rutera. Opcija se krajnje jednostavno koristi. U meniju “Bandwidth Control” može se odrediti maksimalna brzina komunikacije konektovanih klijenta. Vrednosti se unose u kilobajtima u sekundi (kB/s) a u ovom meniju je moguće i potpuno onemogućiti pristup neželjenim klijentima.

Tamno plavi signal - Tenda N301. Crveni signal - TP-Link TL-WR741N
Na testu jačine ruter je pokazao zadovoljavajuće rezultate. Na razdaljini od osam metara sa preprekama od jednog solidnog i dva montažna zida, Tenda N301 je emitovala jači signal od popularnog TP-Link-a TL-WR741N.  
Prilikom testa brzine komunikacije, na udaljenosti od dva metra sa preprekom prosečnog stambenog zida, sa odabirom širine kanala od 40MHz, uspostavljena je konekcija brzine 300Mb/s. Maksimalna realna postignuta brzina prenosa iznosila je 84Mb/s.
Rezimiranje utisaka kod rutera nižeg cenovnog ranga nije jednostavna stvar jer će zahtevniji korisnici sigurno naći mane. Pozitivne strane Tende N301 su simpatični dizajn, jednostavno podešavanje i još par opcija poput WISP moda. Manje zahtevnim korisnicima će ovaj model ispuniti očekivanja i uštedeti novac.
Tendu N301 je za potrebe testa ustupio Gamebox iz Niša.

1 komentar:

  1. Odlicna recenzija. Odlicna informacija o WISP modu jer vecina jeftinih android televizora ne radi dobro na wifi konekciji i potreban je lan kabel za stabilnu konekcijju

    OdgovoriIzbriši