Translate

Archer T2U Nano - minijaturni USB Wi-Fi 5 adapter

 

TP-Link-ov USB adapter minijaturnih dimenzija omogućiće Wi-Fi komunikaciju sa ruterima pete generacije.

U domaćinstvima Wi-Fi ruteri pete generacije polako menjaju starije modele, prvenstveno zaslugom provajdera koji ih nude uz nove ugovore i pakete. Wi-Fi 5 (802.11ac) zahvaljujući podršci za frekvencije u opsegu na 5GHz, nudi veće brzine uz manje smetnji rutera iz komšiluka, a te pogodnosti uglavnom koriste mobilni telefoni i laptopovi. Proizvođači mobilnih telefona i laptopova prate trendove, pa se sa tim uređajima može konektovati se na SSID u 5GHz opsegu. Retki su desktop računari koji imaju Wi-Fi interfejs, a najlakše je dodati ga USB adapterom.

TP-Link Archer T2U Nano, koji je za potrebe testa ustupio Gamebox iz Niša, je minijaturnih dimenzija (15x7.1x18.6mm) i najviše podseća na prijemnik za bežične miševe, što znači da će nakon ubacivanja u USB slot, jedva viriti i minimalno poremetiti dizajn stranice računara. Verzija Archer T2U Plus sa antenom jačine 5dBi je već testirana na stranicama ovog bloga. Instalacija je krajnje jednostavna, zahvaljujući Windows-u 10 koji će prepoznati uređaj i bez instalacije drajvera. Skeniranje frekvencija će prikazati pristupne tačke u opsezima na 2.4GHz i 5GHz.

Minijaturni dizajn zahteva specifična rešenja, pa adapter nema ni PCB antenu, već mali, tanki lim koji obavlja tu funkciju.

Čip u adapteru je Realtek-ov RTL8811AU, kao i kod modela Archer T2U Plus, a istaknuta oznaka na kutiji je AC600 što bi trebalo da ukazuje na to da adapter može da postigne maksimalnu brzinu prenosa od 600Mb/s, što je marketinški trik koji koriste proizvođači. Brojka je dobijena sabiranjem teoretskih brzina koje bi adapter trebalo da ostvari u opsezima na 2.4GHz i 5GHz. Ne postoji mogućnost da se u praktičnoj upotrebi sabiraju teoretske brzine (433Mb/s na 5GHz i 200Mb/s na 2.4GHz). Brzina od 200Mb/s na 2.4GHz bi u teoriji mogla da se postigne upotrebom kvadraturne amplitudne modulacije sa 256 nivoa (256-QAM), što je opcija koja je na tom opsegu retka u ruterima. TP-Link barem ne zloupotrebljava zaokruživanje zbira poput nekih proizvođača koji bi ovakav adapter okarektarisali kao AC650. U praksi je realno očekivati vrednosti upola od naznačenih, a naročito zbog upotrebe minijaturne antene.

Na razdaljini od jednog metra brzina prenosa u opsegu na 5GHz iznosila je 192Mb/s, u opsegu na 2.4GHz 58Mb/s. Razdaljina od 3 metra sa preprekom jednog zida neznatno je uticala na brzinu u opsegu na 2.4GHz, dok je na 5GHz iznosila 150Mb/s. Četiri metara i solidan zid (od cigle i pločica) uticao je na konstantnost brzine koja je iznosila do 120Mb/s na 5GHz i  53Mb/s na 2.4GHz.

Rezultati se mogu okarakterisati kao zadovoljavajući, a naročito kada se uzme u obzir veličina uređaja.
TP-Link Archer T2U Nano, koji je za potrebe testa ustupio Gamebox iz Niša, je interesantan uređaj koji će na najjednostavniji način dovesti bežičnu konekciju do desktop računara u susednoj prostoriji.

Pročitajte još:
Brži Wi-Fi na SBB Ubee ruteru
Razlozi za nabavku novog Wi-Fi rutera
D-Link DIR-809
Technicolor modem ruteri TC7200.20 i TC7210


Nema komentara:

Objavi komentar