Translate

TP-LINK Archer T4UHP - USB adapter za 5GHz


Wi-Fi ruteri sa podrškom za 5GHz frekvencije su sve prisutniji, a za maksimalnu iskorišćenost njihovih mogućnosti neophodni su odgovarajući klijent adapteri.

Kada postoji potreba da se u desktop PC računar ugradi Wi-Fi adapter, ili da se postojeći u laptopu zameni bržim ili jačim, čini se da su USB modeli nejjednostavniji za instaliranje.

TP-Link je renomirani proizvođač Wi-Fi kućne opreme i dosadašnja iskustva sa eksternim USB klijentima su dobra preporuka za nove modele.

TP-LINK Archer T4UHP USB adapter, koga je za potrebe testa ustupio GameBox iz Niša, ima podršku za 2.4GHz i 5GHz frekvencije, podržava 802.11AC (Wi-Fi 5) standard, a istaknuta oznaka “High Power” na omotu najavljuje veću snagu signala.

Ukoliko ste imali kontakt sa nekim od TP-Linkovih Wi-Fi rutera koji liče na svemirske brodove (poput TL-WR841HP), otvaranje kutije i prvi kontakt sa TP-LINK Archer T4UHP adapterom izmamiće vam osmeh na lice. USB adapter izgleda kao minijaturna kopija TL-WR841HP rutera. Na uređaju dimenzija od svega 74x55x23mm postoje samo tri konektora i jedan taster. U microUSB konektor je potrebno priljučiti kabl koji se sa druge strane povezuje sa USB-om na PC računaru. Na zadnjoj strani su konektori za dve antene. Konektori su RP SMA ženskog tipa ali uvučeni u minijaturno kućište, pa je u njih moguće ušrafiti samo odgovarajuće antene koje na produženom dnu imaju RP SMA muški konektor. Antenice koje dolaze sa adapterom po specifikacijama omogućavaju pojačanje od 3dBi na 2.4GHz i 6dBi na 5GHz frekvencijama. Između antena se nalazi mali WPS taster za brzo uspostavljanje veze.

Osnova Archer T4UHP adaptera je Realtek-ov RTL8812AU čip koji omogućava 2T2R komunikaciju koja bi teoretski trebalo da obezbedi brzinu do 867Mb/s (2x433) u 5GHz opsegu i 300Mb/s (2x150) u 2.4GHz opsegu. Proizvođačkim sabiranjem tih brzina dolazi se do oznake AC1200. Archer T4UHP adapter nosi oznaku AC1300 do koje je TP-Link došao tvrdeći da na 2.4GHz adapter ostvaruje konekciju brzine 400Mb/s što je moguće korišćenjem 256-QAM modulacije koja nije navedena u specifikacijama.

Instaliranje se može okarakterisati kao jednostavno. Za Windows 7 je potrebno startovati instalaciju sa pratećeg CD diska gde će instalacioni program zatražiti da se adapter priključi na USB konektor računara. Potrebno je još jedino odabrati da li uz drajvere treba instalirati i TP-Linkov program za povezivanje. Računar sa Windows 10 operativnim sistemom prepoznao je adapter i sam instalirao drajvere, bez upotrebe CD-a.

Prilikom testa brzine komunikacije, na udaljenosti od dva metra bez prepreka sa ruterom oznake AC1600, uspostavljena je konekcija brzine 866.7Mb/s. Maksimalna realna postignuta brzina iznosila je 384Mb/s. Razdaljina od četiri metara sa preprekom solidnog zida smanjila je brzinu na 232Mb/s.

TP-LINK Archer T4UHP je opravdao očekivanja i ukupni utisci su pozitivni. Brzina komunikacije na 5GHz Wi-Fi 5 (802.11ac) standardom primetno je brža od 2.4GHz rešenja, a koncept spoljnog adaptera praktično je rešenje za PC računare koje ne iziskuje otvaranje kućišta.

TP-LINK Archer T4UHP USB adapter je za potrebe testa ustupio Gamebox iz Niša.

Nema komentara:

Objavi komentar