Translate

Tenda W311MI Wi-Fi Nano USB adapter


Na ovim stranicama je već pisano o nekoliko modela USB Wi-Fi adaptera. Na red je došao model minimalnih dimenzija proizvođača poznatog po niskim cenama.

USB adapteri su našli praktičnu primenu u računarima koje ne želimo rasklapati kako bi dodali Wi-Fi mogućnosti ili u laptop modelima kojima je otkazao ugrađeni interfejs.
Korisnici koji ne žele da naruše estetiku svog laptop računara, poželeće da izbegnu modele sa ušrafljenom antenicom, pa će razmišljati o takozvanim „Nano“ modelima koji minimalno „štrče“ iz USB porta u koji se priključuju.

U modelima o kojima je ovde već pisano (Gembird WNP-UA-005 i Edimax EW-7722UTn V2) nalaze se mini antene na pločici zbog kojih adapter viri uz slota 15 milimetara. Kod „Nano“ modela adapter je vidljiv tek par milimetara više od mini prijemnika za bežične miševe. Očekivana i logična reakcija kupaca je nepoverenje u jačinu ovakvog adaptera, što je povod za ovaj test.

Model Tenda W311MI, koga je za potrebe testa ustupio GameBox iz Niša, zasnovan je na Realtek-ovom modelu bežičnog čipa 8188GU, koji podržava 802.11n standard u 2.4GHz opsegu. GU verzija Realtek-og čipa 8188 omogućava jednu simpatičnu opciju koja će olakšati instalaciju adaptera. Po ubacivanju u USB slot, adapter se ponaša kao fleš memorija na kojoj se nalazi Setup.exe fajl za instalaciju drajvera. Nakon instalacije drajvera, adapter se ponaša kao bežični interfejs. Kod računara sa Windows10 operativnim sistemom sve je proradilo iz prve, dok je kod računara sa Windows-om 7 bilo potrebno da se adapter izvuče, pa vrati u USB slot.

Kod Windows-a 7 skeniranje Wi-Fi mreže je dostupno dvostrukim klikom na ikonicu bežičnog interfejsa koja se nalazi u Control Panel-u, u stavki Network and Sharing Center. Kod Windows-a 10 opcija skeniranja se nalazi na uobičajnom mestu u donjem desnom uglu desktop ekrana.

Po navodima u specifikacijama jačina antenice ugrađene na ploči (PCB) je 2dBi, a maksimalna snaga adaptera 18dBm. Adapter ne podržava 2T2R konekciju i konekciju teoretske brzine do 150Mb/s. Razlika između teoretske i realne brzine u Wi-Fi komunikaciji je velika i praktično znači da se ne može očekivati veća brzina od polovine naznačene u specifikacijama.

Na testu na razdaljini od 2,5 metara bez prepreka, najveća postignuta brzina iznosila je 49Mb/s. Na istoj razdaljini sa preprekom od jednog solidnog zida brzina nije prelazila 47Mb/s. Razdaljina od devet metara, jedan solidan i dva montažna zida uticali su na spuštanje brzine na svega 10 Mb/s.

Postignuti rezultati su slabiji nego oni postignuti sa većim adapterima Gembird WNP-UA-005 i Edimax EW-7722UTn V2, ali i neočekivani za ovako mali uređaj.

USB adapter Tenda W311MI, koga je za potrebe testa ustupio GameBox iz Niša, može poslužiti korisnicima kojima je estetika važnija od brzine prenosa.

Nema komentara:

Objavi komentar