Translate

Tenda AP5 - nekoliko načina širenja Wi-Fi pokrivenosti

Pristupne tačke (Access point) u SOHO (kućnom i manjem poslovnom) okruženju imaju drugačiju ulogu od Wi-Fi rutera. Prvenstvene uloge su omogućavanje bežičnog povezivanja žičanim mrežama i proširenje postojeće Wi-Fi pokrivenosti. Tendin model AP5 radi u 2.4GHz opsegu i osnovna karakteristika mu je solidna snaga signala.
Tendini mrežni uređaji svoju popularnost duguju prvenstveno nižim cenama koje modu da stvore pretpostavku da je reč o proizvodima manjeg kvaliteta. Po modelima koji su do sada prošli testove na ovom blogu, zaključak je da Tenda uštedu ostvaruje u nekim manje bitnim i oblastima, poput dizajna, konektora ili jednostavnog interfejsa za koji ne postoji aplikacija za upravljanje sa mobilnog uređaja. Tenda u ponudi ima i uređaje sa podrškom za noviji AC standard (Wi-Fi 5) ali su na našim prostorima i dalje popularni modeli koji koriste starijiju verziju (Wi-Fi 4) bežičnog interfejsa. Dual-bend Wi-Fi ruteri i aces pointi imaju najpraktičniju upotrebnu vrednost jer će opslužiti i starije klijente (koji rade samo na 2.4GHz frekvencijama) i novije (na 5GHz) kojima će obzbediti veću brzinu. Modeli koji rade samo u 2.4GHz opsegu su još uvek upotrebljivi, a naročito oni sa većom snagom.

Tenda AP5, koju je za potrebe testa ustupio Gamebox iz Niša, radi samo sa frekvencijama u 2.4GHz opsegu sa prvenstvenom namenom povećanja pokrivenosti postojeće Wi-Fi mreže. “Srce” uređaja je Broadcom-ov sistem-u-čipu (SoC) BCM5357C0 koji podržava MIMO antenske konfiguracije. Po načinu na koji su tri antenska konektora povezana na ploču uređaja, možemo da pretpostavimo da AP5, poput Tende FH303 v2, koristi 2x3:2 MIMO konfiguraciju, odnosno da šalje dva, a prima tri radio lanca, sa dva prostorna toka.

Uređaj je “modernog” zaobljenog dizajna, dimenzija 148x146,2x31,5mm, crnog kućišta sa crvenim okvirom na gornjoj strani. U dnu gornje strane uređaja nalaze se šest dioda koje signalizuju trenutne funkcije koje obavlja pristupna tačka.
Na zadnjoj strani se nalaze tri konektora za antene (uz AP5 se isporučuju tri jačine 5dBi), dva LAN konektora (od kojih prvi ima PoE funkciju), dva dugmeta (reset i WPS) i konektor za napajanje. Uređaj se napaja iz adaptera koji se povezuje u konektor ili preko PoE konvertera koji omogućava prenos struje preko LAN kabla.
U PoE konverter se povezuje napajanje, LAN kabl koji vodi do Tende AP5 i drugi LAN kabl koji je veza od postojećeg rutera. Kabl koji je priključen na PoE konektor će od ovog malog konvertera preneti napajanje i konekciju do Tende AP5, što je zgodno ukoliko na mestu predviđenom za uređaj nema strujne utičnice.

Tenda AP5 je Access point i nema funkciju rutera, pa joj je namena povećanje dometa Wi-Fi signala. To znači da se ovaj uređaj povezuje na postojeću mrežu u nekoliko scenarija za koji su predviđeni različiti modovi. U već postojećoj mreži mora postojati ruter (žičani ili bežični) na koga će se povezati AP5. To povezivanje se može ostvariti na nekoliko načina. Kada se AP5 poveže žičano za ruter, onda može da funkcioniše u Access point (AP) modu. Universal Repeater mod omogućava da se AP5 bežično poveže na postojeći Wi-Fi ruter i da reemituje njegovu identifikaciju šireći pokrivenost signala. Client + AP mod ima istu funkciju kao i Universal Repeater sem što AP5 (uređaj koji reemituje) može imati drugačiju identifikaciju i pristupnu šifru. Tu su još dva moda Station(Client) i WISP koji će AP5 pretvoriti u klijent uređaj koji će sa PC-jem biti povezan žičano, a sa “matičnim” Wi-Fi ruterom bežično.

Prilikom prijavljivanja na web interfejs uređaja na adresi 192.168.0.254 potrebno je odabrati region i uneti korisničko ime (podrazumevano admin) i šifru (podrazumevano admin). Odabir regiona bi trebalo da utiče na snagu i raspoložive kanale, pa je za našu regulativu adekvatna vrednost CzechRepublic. Poželjno je koristiti Quick Setup opciju za podešavanje modova jer je DHCP server inicijalno uključen, što može predstavljati problem u modovima gde ne sme biti dva DHCP servera. Iako u uputstvu piše da je podrazumevano stanje DHCP servera isključeno, nije tako, a server je neophodan samo u WISP modu.

O samom meniju se (osim već opisanih modova i Quick Setup opcije) nema mnogo toga reći, sem da je urađen u prepoznatljivom Tendinom stilu. U Wireless podmeniju je moguće odabrati širinu kanala (20MHz ili 40MHz) ali ne i “samo n” opciju komunikacije. S obzirom da je reč o aces pointu, a ne o ruteru, uređaj nema opcije za kontrolu saobraćaja, osim zabrane pristupa po MAC adresama. Pozitivna opcija je mogućnost kreiranja do osam SSID-a (pristupnih identifikacija) sa zasebnom kontrolom pristupa (ali ne i brzinom). Interesantna opcija koja nije testirana ovom prilikom je QVLAN koji SSID identifikacije može preusmeriti da koriste jedan od dva LAN porta, kako bi se razdvojio pristup mrežama koje su na njih (LAN portove) povezane.
1 - 3m sa jednim zidom. 2 - 5m sa dva zida. 3 - 8m sa tri zida.

U testu snage AP5 je pokazao solidne rezultate. Na udaljenosti od sedam metra sa preprekama od tri solidna zida konekcija je bila slaba, ali dovoljna da Internet funkcioniše brzinom od svega 5,27Mb/s.

Tenda AP5, koju je za potrebe testa ustupio Gamebox iz Niša, je skuplja od najjeftinijih Wi-Fi rutera, ali u klasi aces pointa spada u uređaje nižeg cenovnog ranga. Prednost su izmenjive antene i PoE konverter.

Nema komentara:

Objavi komentar