Translate

CBN CH6541E - dodatne antene

Jedan od zastupljenijih rutera koji koriste kabl operatori na našem tržištu je Compal CBN CH6541E. Dobre karakteristike ovog uređaja kvari slab Wi-Fi signal što se može rešiti “grubim” radovima - dodavanjem konektora za spoljne antene.
Compal CBN CH6541E, koji podržava EuroDOCSIS 3.0 standard prenosa u kablovskoj mreži, ima nekoliko “simpatičnih” opcija poput gigabitnog LAN-a i USB konektora. Ruter može funkcionisati kao gigabitni svič-ruter, a na USB mu se može povezati fleš memorija kojoj se može pristupati preko mrežne grupe ili preko FTP servera. Ružičasta boja USB konektora bi trebala da sugeriše podršku za verziju 3.1 tog interfejsa, što nije slučaj. USB komunikacija se ne odvija velikom brzinom ali i kao takva može biti korisna. Osim ove dve karakteristike (USB i gigabitni LAN) prednost rutera bi trebalo da bude podrška za dual-bend Wi-Fi. Bežični modul u ruteru pofržava komunikaciju u dva opsega ali ne po 802.11AC (WiFi 5) standardu. Wi-Fi interfejs je moguće podesiti da radi u jednom (2,4GHz) ili drugom (5GHz) opsegu sa po četiri identifikacije (SSID). Moguće je podesiti da rade oba moda (Concurrent Mode) što je korisno za novije telefone koji imaju podršku za komunikaciju u manje opterećenom opsegu na 5GHz, a za brojne starije uređaje na raspolaganju je i 2,4GHz. Bežični modul podržava 2T2R prenos, pa kada se na ruter poveže PC sa adapterom (koji ima podršku za 2T2R) uspostavlja se konekcija na brzini od 300Mb/s i moguće je ostvariti brzinu prenosa između 92Mb/s i 120Mb/s. Wi-Fi signal u opsegu 2,4GHz je slab, tako da prepreka od jednod zida može napraviti problem.
U meniju rutera ne postoji opcija odabira snage bežičnog modula, a softver je jako osetljiv, tako da je preporuka da osim osnovnih podešavanja Wi-Fi opcija i LAN adrese, ne treba rizikovati sa ostalim parametrima. Iz tog razloga, jedino moguće rešenje za pojačanje signala je intervencija “mehaničkog” tipa poput dodavanja antena ili konektora. NAPOMENA: svako otvaranje i oštećenje spoljašnosti rutera može oštetiti uređaj i dovesti do troškova prilikom razduživanja kod operatora! Intervenciju je moguće obaviti ukoliko je ruter nabavljen preko oglasa ili je korisnik spreman da plati štetu na uređaju prilikom razduživanja. I u tom slučaju je potrebna velika opreznost kako se ruter ne bi oštetio.
Ovo rešenje će pojačati domet u opsegu 2,4GHz ali ne i u 5GHz koga će čak oslabiti. Ukoliko je želja za jačim signalom u opsegu 2,4GHz nekome dovoljan razlog za rasturanje rutera - evo rešenja.
Za “operaciju” su potrebna dva pigtejla (kablića sa U.FL IPX ženskim i RP-SMA ženskim konektorima) i dve antene sa RP-SMA muškim konektorima. Ta dva pigtejla se mogu pronaći na malim oglasimi ili skinuti sa starih, nispravnih Wi-Fi rutera.
Najpre treba otvoriti CBN CH6541E odvrtanjem dva šrafa i pažljivim odvajanjem poklopca. Poklopac je za prednju masku zakačen sa dva zubca koja se prilikom grubog otvaranja mogu polomiti. Nakon otvaranja poklopca vidi se ploča rutera koju je sada lako odvojiti od postolja.
Sa druge stranje ploče nalazi se Mini PCI Express slot sa Wi-Fi karticom. Na toj kartici su dva U.FL IPX muška konektora na koje su priključeni pigtejlovi sa PCB antenama. PCB antene obavljaju svoju funkciju u opsegu od 5GhZ, ali očigledno ne i u 2,4Ghz-nom. Pigtejlovi su za karticu pričvršćeni i sa topljenom plastikom koju treba nežno odvojiti.
Na donjem delu kućišta (ispod ploče, a u ravni Mini PCI Express slota) treba izbušiti dve rupe (7mm) u plastici na međusobnom rastojanju od 8cm. U rupe treba ubaciti i pričvrstiti (šrafljenjem) RP-SMA (ž) konektore, a drugu stranu pigtejla povezati (pritiskom palca) na konektore na Mini PCI Express kartici.
Ploču rutera treba vratiti na postolje i startovati ruter. Zatvaranje rutera je moguće obaviti nakon testiranja rada ili merenja signala. Merenja na udaljenosti od 3 metra sa preprekom jednog solidnog zida pre i posle intervencije pokazuju da je zamena antena znatno povećala jačinu signala.

Nema komentara:

Objavi komentar