Translate

Sony IFU-WLM3 modul za kamere i PC

Modul za Sony-jeve kamere i projektore ima nerazumno veliku cenu, a u nekim slučajevima dolazi u paketu sa kamerom. O kakvom dodatku je reč i kako se može iskoristiti pročitajte u o ovom tekstu.
Reč je o Wi-Fi USB adapteru koji se priključuje na Sony-jeve kamere i projektore dodajući im bežični interfejs. U slučaju korišćenja sa kamerom, adapter omogućava striming (prenos) video signala i daljinsku komandu mobilnim telefonom ili računarom. Za potrebe testa korišćen je model kamere Sony PXW-X200 u kojoj su nakon ubadanja adaptera u USB konektor, u meniju (pretposlednja ikonica) postale dostupne opcije podešavanja bežičnog interfejsa. Samo iniciranje menija sa mrežnim funkcijama može potrajati od 30 do 60 sekundi.
Kada se mrežna podešavanja postave na Access Piont mod (Network Set/Network Mode), kameri je moguće pristupiti mobilnim telefonom. Prilikom podešavanja kamere treba postaviti SSID identifikaciju i šifru (Network Set/SSID & Key) za pristupnu tačku na koju će se povezati klijent telefon ili laptop. Potrebno je podesiti i korisničko ime i šifru za pristup komandama kamere (Network Set/User Name i Network Set/Password).
Kada se na tako podešenu kameru konektuje mobilni telefon, moguće je aplikacijom Content Browser Mobile kontrolisati zum, blendu, balans belog, započeti/zaustaviti snimanje i pregledavati snimljeni materijal. Da bi daljinska komanda funkcionisala, na kameri treba uključiti manualno upravljanje, zum podesiti na „servo“, iris (blendu) na „auto“, u meniju uključiti „Network Remote“, a na aplikaciji isključiti „auto iris“.
Aplikacija Content Browser Mobile
Povezivanje kamere (koja ima IFU-WLM3) na mrežu se može obaviti i preko Wi-Fi rutera. Konekcija na mrežni Wi-Fi ruter ostvaruje se WPS metodom. WPS mod se na ruteru startuje pritiskom na spoljno dugme, a na kameri u opciji “Wi-Fi Func. Mode” treba odabrati “Station” i odabrati “Execute” u stavki “WPS”. Adapter na kameri će ubrzo dobiti IP adresu koju će mu dodeliti ruter.
Pristup preko PC brouzera
Osim mobilnim telefonom, kameru je moguće kontrolisati i PC-jem, preko brouzera u koji se unese IP adresa koja je dodeljena kameri. Prilikom startovanja aplikacije na mobilnom telefonu ili pristupom preko PC računara, kamera će potražiti korisničko ime i šifru za pristup komandama kamere koju smo prethodno podesili.
Interesantna opcija sa kojom treba eksperimentisati je striming (prenos) video signala sa kamere na PC. Na kameri treba odabrati UDP striming (Streaming Edit/Type: MPEG2-TS/UDP), uneti IP adresu računara kome se prenosi video (Streaming Edit/Dest.Address), uneti port 01234 (Streaming Edit/Dest.Port:) i startovati striming (Streaming/Setting:On). Na računaru treba startovati VLC plejer i u meniju “Media”, u stavci “Open Network Stream” uneti adresu udp://@:1234 nakon čega će se pojaviti prikaz sa kamere.
Primena ovih mogućnosti je raznolika od daljinske kontrole balansa postavljenih kamera u studiju do kontrole prikaza na većim ekranima PC-ja.
Ukoliko ni jedna od ovih atraktivnih opcija ne nađe primenu, IFU-WLM3 može poslužiti kao Wi-Fi adapter za PC računar. IFU-WLM3 u sebi ima Atheros AR9271 čip, pa će ga Windows 10, nakon priključivanja u USB port na PC-u, prepoznati kao Wi-Fi adapter. Za Windows 7 i ranije verzije je potrebno potražiti drajvere za USB adaptere koji imaju isti čip (poput TP-LINK-ovog TL-WN721N). Ukoliko drajveri sa TP-LINK TL-WN721N USB adaptera rade sa IFU-WLM3, da li je onda logično zaključiti da će funkcionisati i zamena adaptera? Da li će onda TL-WN721N raditi na kameri umesto skupog (ukoliko se kupuje odvojeno) IFU-WLM3? Ta mogućnost nije isprobana u ovom testu zbog trenutne nedostupnost TL-WN721N.

Test realizovan uz pomoć
Rajka Cimbaljevića - tehničko vodstvo televizije Kopernikus (TV K:CN)

Nema komentara:

Objavi komentar