Translate

“Pametna” sijalica Woox Smart LED 10W 806 LM

Wi-Fi sijalica kojoj se može menjati boja, snaga i temperatura svetla, a koja je jednostavna za instalaciju i korišćenje.

Za automatizaciju uređaja u kući neophodni su senzori koji očitavaju stanje, prekidači koji se mogu kontrolisati preko kompjuterske mreže i aplikacija koja upravlja procesima. Uobičajna je praksa da proizvođači u promociji svojih uređaja koriste atraktivne izraze, pa će prefiks “pametni” privući veću pažnju nego oznaka “Wi-Fi”. Sijalice koje proizvođači nazivaju “pametnim” su ustvari LED sijalice koje se Wi-Fi konekcijom povezuju na kućni ruter i koje kontroliše aplikacija. Od mogućnosti aplikacije zavisi koliko će sijalicija biti “pametna”.
Wi-Fi sijalice, za razliku od prekidača, ne spadaju u najniži cenovni rang “pametnih” uređaja. Najjeftinije su one koje je moguće samo uključivati ili isključivati, od kojih su skuplje one kod kojih se može kontrolisati jačina osvetljenja (dimovanje). One kod kojih je moguće menjati i boju svetla su najatraktivnije i najskuplje. Woox Smart LED E27 10W 806 LM spada u ovu zadnju grupu. Osim uključivanja/isključivanja, moguće je kontrolisati boju, jačinu i temperaturu bele boje.

Woox je brend pod pokroviteljstvom Tuya kompanije, što će u drugom delu ovog testa pomoći prilikom integracije sa Home Assistant-om. Podatak koji može da znači kupcima koji pre kupovine analiziraju poreklo proizvoda je da je Woox fabrika stacionirana u Šendženu u “kineskoj Silicijumskoj dolini”.
Početno podešavanje i “puštanje u rad” sijalice nije nimalo komplikovano. Najpre je potrebno na mobilni telefon sa Google Play-a instalirati aplikaciju “Tuya Smart”. Proizvođač preporučuje aplikaciju “WOOX Home”, ali ukoliko korisnik želi da sijalicu integriše u Home Assistant, potrebno je da instalira “Tuya Smart”.
Nakon pokretanja “Tuya Smart” aplikacije potrebno je kreirati nalog, potvrditi registraciju kodom koji stigne na e-mail adresu i ulogovati se.

Kada se ušrafi u sijalično grlo i pritisne prekidač, sijalica će nakratko svetleti neprekidno, a onda duže vreme sa prekidima. Dok isprekidano svetli sijalica se nalazi u modu za uparivanje sa kućnim Wi-Fi ruterom, ali samo na 2.4GHz opsegu. Za to vreme u “Tuya Smart” aplikaciji treba pritisnuti znak plus u gornjem desnom uglu, što će pokrenuti potragu za sijalicom. Aplikacija će zatražiti odabir Wi-Fi pristupne tačke (i unos šifre za tu tačku) kao i nekoliko dozvola za pristup. Ukoliko aplikacija ne pronađe sijalicu, kao u ovom testu, potrebno je odabrati opciju “Add Manually”, pa meni “Lighting”, pa “Light Source (Wi-Fi)”. Aplikacija će opet pokrenuti pretragu i nakon pronalaženja i uparivanja, sijalica je spremna za korišćenje.

Aplikacija omogućava upravljanje sijalicom u lokalnoj mreži ili sa lokacije van kuće. Odabirom stavke Smart Light Bulb prikazuje se slika sijalice. Pritiskom na zelenu ikonicu prekidača, sijalica se uključuje, nakon čega se otvara prikaz gde je moguće podesiti intenzitet i boju svetla ili odabrati jednu od scena (noć, čitanje, rad…). Opcija “Schedule” zadužena je za jednostavno kreiranje tajmera - određivanje vremena kada će se sijalica uključiti ili isključiti.

Jedna od atraktivnih mogućnosti “pametnih” uređaja, pa i ove sijalice je glasovna komanda preko Amazon Echo i Google Home aplikacija. Ukoliko je na telefonu već instalirana aplikacija Alexa, integracija se obavlja u u aplikaciji “Tuya Smart”, na prikazu sijalice, odabirom ikonice olovke (u gornjem desnom uglu) i pritiskom na ikonu Alexa. Potrebno je odabrati opciju “Sign In With Amazon”, nakon čega se prikaže sledeća strana na kojoj treba pritisnuti dugme “LINK”.

Integrisanje u Home Assistant

Korisnicima Home Assistant-a je kod odabira novog “pametnog” uređaja najvažnije da li postoji integracija za tu platformu. U odnosu na Sonoff proizvode, Woox Smart LED 10W 806 LM je jednostavnije integrisati u Home Assistant. U meniju "Configuration/Konfiguracija" treba odabrati stavku “Integrations”, u kojoj treba pritisnuti znak “+” u donjem desnom uglu i na ponuđenoj listi pronaći “Tuya”. Nakon instaliranja integracije pojaviće se prozor u kome treba uneti korisničko ime i šifru naloga koji je kreiran prilikom instaliranja aplikacije “Tuya Smart”. Potrebno je još uneti regionalni kod (381 za Srbiju) i odabrati “Tuya” u opciji “The app where your account register”. Nakon pritiska na dugme “SUBMIT” pojaviće se Tuya ikona na spisku integracija.

Preostalo je još dodavanje kartice “Smart Light Bulb” na prikazu "komandne table" (Dashboard) koji se u Home Assistant-u naziva "Lovelace UI", a koji se menja na početnoj strani (Overview) pritiskom na tri tačke i odabirom “Configure UI”.

“Pametna” sijalica Woox Smart LED 10W 806 LM je jednostavna za instalaciju, korišćenje i integraciju sa Home Assistant-om što su joj dovoljne preporuke.
 

Nema komentara:

Objavi komentar