Translate

Mobilni telefon kao kamera za nadzor - eWeLink Camera

Aplikacija eWeLink - Smart Home kontroliše “pametne” uređaje (prekidače, senzore, kamere…) nekih proizvođača. Iz iste kompanije dolazi i besplatna aplikacija koja pretvara Android telefon u kameru za videonadzor.

Samo daljinsko uključivanje ili isključivanje Wi-Fi sijalice ili prekidača nije komplikovana operacija, ali je za automatizaciju u zavisnosti od zadatih pravila ili promene stanja neophodan uređaj za kontrolu. Za kontrolu pametnih stvari u kući neophodna je centralna jedinica (mali računar) sa odgovarajućim softverom koji će raditi bez prestanka. Proizvođači bi se našli u velikim problemima kada bi prilikom prodaje “pametnih” sijalica i prekidača kupce morali da upućuju da je za korišćenje neophodno nabaviti mali računar i instalirati serversku aplikaciju. Retko ko bi se odlučio na takve zahtevne korake samo da bi mogao da uključuje ili isključuje sijalicu ili neki drugi uređaj u određeno vreme ili u zavisnosti od stanja senzora.

Proizvođači su tako ponudili korišćenje svojih onlajn servera u formi servisa, koji kontrolišu automatizaciju, a na koji se korisnici i proizvodi konektuju. Na primer, prilikom nabavke Sonoff prekidača, potrebno je prijaviti uređaj preko eWelink - Smart Home aplikacije, na kojoj prethodno treba registrovati nalog. Svaka dalja kontrola uređaja obavlja se preko udaljenog servera (najverovatnije u Kini) preko eWeLink aplikacije. Najveća mana ovakvog načina kontrole je ograničena podrška za uređaje, s obzirom da proizvođač nudi aplikaciju na kojoj rade samo njegovi modeli.

EWeLink - Smart Home aplikacija kompanije Cool House Technology kontroliše uređaje nekoliko brendova od kojih je kod nas najpoznatiji Sonoff. Od proizvođača eWeLink aplikacije dolazi i dodatno rešenje koje će Android telefon pretvoriti u kameru za videonadzor.

Aplikacija eWeLink Camera pretvoriće stari Android telefon (u ovom tekstu označenog kao “drugi”) u kameru za video nadzor koja će moći da se prati iz eWeLink - Smart Home aplikacije sa prvog telefona. U opisu se akcent stavlja na “stari” iz razloga što je nije razumno “zarobiti” novi model da obavlja samo jednu operaciju.

Podrazumeva se da je potrebno imati instaliranu eWeLink - Smart Home aplikaciju na prvom telefonu sa koga će se pratiti kamera sa drugog telefona. Ukoliko to nije slučaj, prilikom instalacije je potrebno kreirati nalog unošenjem e-mail adrese na koju stiže ferifikacioni kod.

Na drugom telefonu, koji će glumiti IP kameru, nakon instalacije i pokretanja eWeLink Camera aplikacije, treba odabrati zemlju i uneti korisničko ime i šifru prethodno kreiranu na prvom telefonu u eWeLink - Smart Home aplikaciji. Ceo proces “uparivanja” je time završen. U eWeLink - Smart Home aplikaciji na prvom telefonu će se pojaviti ikonica novog uređaja koja pokreće prikaz videa sa drugog telefona. Dobra strana ovakvog prikaza preko Cool House Technology naloga je što za pristup sa udaljenog mesta (sa druge lokacije) nema potrebe za bilo kakvim podešavanjem (preusmeravanjem portova) u kućnom ruteru.

Kombinacija aplikacija eWeLink Smart Home i Camera omogućava samo praćenje trenutnog dešavanja, bez mogućnosti snimanja detektovanih pokreta, što je jedna od najvažnijih funkcija videonadzora. Ukoliko korisnik sa eWeLink - Smart Home aplikacijom sa prvim telefonom već kontroliše pametne “prekidače” u kući, postoji mogućnost da na ekranu gde je prikazan prekidač, pritiskom na ikonicu kamere, doda kameru sa drugog telefona. Tako se kamera može koristiti za prikaz stanja u sobi gde se nalazi prekidač. Još jedna opcija koju treba napomenuti je komunikacija u drugom smeru - pritiskom na dugme mikrofona, na prvom telefonu, ispod prikaza kamere, čuće se glasovna poruka na drugom telefonu.

Autori aplikacije daju primer koriščenja starog telefona iako je scenario sa set-top boksom na koji je priključena USB kamera praktičniji iz nekoliko razloga. Telefon koji “glumi” IP kameru mora da ima neku vrstu postolja (stalka) i s obzirom da bi trebalo da je non-stop dostupan, punjač mora stalno biti priključen, što može dovesti do uništavanja baterije ili pregrejavanja. Sa druge strane, USB kamera se može postaviti (uštinuti štipaljkom) na ivicu set-top boksa koji je pogodniji za neprestani rad. Na takvoj konfiguraciji je na ovom testu isprobana aplikacija eWeLink Camera.

Nema komentara:

Objavi komentar