Translate

Pametne sijalice

Proizvođači u razne tehničke uređaje ugrađuju male računare sa operativnim sistemima nakon čega im dodaju prefiks "Smart". Nakon telefona, televizora, satova, pa čak i frižidera postalo je jasno da je u današnje vreme lako "opametiti" i naizgled najjednostavnije uređaje. "Opametnjivanje" celokupne kuće je cilj štedljivih korisnika koji žele da racionalizuju potrošnju električne energije kontrolišući vreme uključivanja određenih uređaja.

U zimskom periodu je jako korisno optimizovati rad grejnih tela ili čitavog internog toplotnog sistema. Ulaganje u sisteme za kontrolu, iako isplatljivo na duže vreme, spada u skuplje investicije. Veliki broj građana već praktikuje postepenu zamenu klasičnih sijalica štedljivim CFL a u zadnje vreme i LED sijalicama, što je početak racionalizacije a što se primeti na računima za električnu energiju.
Već dve godine na tržištu se nalaze "pametne" LED sijalice koje je moguće kontrolisati Wi-Fi konekcijom. Kineska kompanija TP-Link, poznata po Wi-Fi uređajima, u ponudi ima četiri modela "pametnih" LED sijalica sa E26 grlom za napajanje od 120V (što nas ne interesuje) od kojih se tri (LB 100, LB 110 i LB 120) proizvode i za našu jačinu struje.
Jačina LB 100 sijalice je 8W, a svetlosti 600lm što je ekvivalentno klasičnoj 50W-noj sijalici. Temperatura boje je 2700K što spada u "topliji" spektar. Jačina LB 110 i LB 120 sijalica je 10W a svetlosti 800lm. Ugrađeni Wi-Fi čip komunicira na frekvenciji od 2.4GHz pa je nakon registracije na kućnu mrežu moguće kontrolisati sijalicu aplikacijom Kasa koja je dostupna za Android (4.1 ili novije) i IOS (8 ili novije) uređaje. Osim finog podešavanja jačine, što je prikladno za različita scenarija, moguće je odrediti vreme uključivanja što se može iskoristiti za buđenje. Smart Bulbs sijalice se konektuju na ruter, koji je povezan na Internet, pa se mogu kontrolisati i van kuće. Ovoj mogućnosti u TP-Link-u daju "bezbedonosnu" ulogu kako bi se dok nema nikog u kući, ostavljao suprotan utisak. Interesantna opcija je određivanje boje svetla što je mogućnost modela LB130 koji još uvek nije dostupan za našu strujnu mrežu.
Neko je ovu novotariju nazvao i "sijalicom za lenjivce" prvenstveno zbog koncepta paljenja i gašenja svetla preko aplikacije za pametne telefone. Sa druge strane, tempiranje uključivanja zbog buđenja ili fino podešavanje jačine mogu biti interesantne opcije ali nedovoljne kako bi ove sijalice učinile "pametnim".

Šta bi još sijalice mogle da rade kako bi nas ubedile da su pametne? Možda da pevaju? Ovo rešenje nije nikakva novotarija, kao ni Wi-Fi sijalice, a dostupno je i na našem tržištu preko malih oglasa. Jedan od nedostataka kupovine preko malih oglasa može biti izostanak garancije, koja postoji prilikom kupovine u prodavnici. Muzika se na ove LED sijalice prenosi sa pametnog telefona Bluetooth konekcijom (minimum verzije 4.0) a podaci da je jačina višebojnog svetla 5W (LED) i snaga zvučnika 3W svrstava ih u zabavnu elektroniku.

Nema komentara:

Objavi komentar